Категорія
Новини
Дата

«Укртелеком» Ахметова готує позов проти Росії на 450 млн грн

Компанія «Укртелеком», яка належить Рінату Ахметову, готується подати позов проти Росії з вимогою компенсувати збитки та вартість зруйнованого, пошкодженого і втраченого майна. Збитки оцінюють у 450 млн грн, повідомив в інтерв’ю SPEKA директор зі стратегії та розвитку бізнесу компанії Ігор Яремчук.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сума 450 млн грн не остаточна та не враховує неотриманого через зупинення господарської діяльності операційного прибутку (EBITDA), який на сьогодні оцінюють щонайменше в 14 млн грн на місяць, повідомили в «Укртелекомі», який належить Рінату Ахметову.
  • «Це справедлива вартість активів, які розташовані на тимчасово окупованих територіях, де ми були вимушені зупинити господарську діяльність. Ця сума може зрости, адже зараз триває фіксація та оцінка збитків, завданих активам компанії, що перебувають на підконтрольних Україні територіях», – сказав Яремчук.
  • Загалом дохід «Укртелекому» від телеком-послуг у першому півріччі на 6% нижче від запланованого до початку вторгнення. Дохід від комерційної оренди скоротився, порівнюючи з довоєнним бюджетом, на 27%, що, крім окупації та руйнувань, також повʼязано з відтоком орендарів та наданими знижками. 
  • Міграція всередині країни та закордон призводить до відтоку абонентів, а також спричиняє зростання дебіторської заборгованості, кажуть в «Укртелекомі». 
  • Кількість абонентів і дохід від оптичного інтернету суттєво зросли, порівнюючи з минулим роком, але через повномасштабну війну темпи підключення до оптики нижчі від запланованих довоєнних показників на 50%, попри те, що тільки за червень «Укртелеком» підʼєднав майже 8000 клієнтів.

Контекст

Через війну та окупацію «Укртелеком» втратив контроль над інфраструктурою в майже 900 населених пунктах Луганської, Донецької, Запорізької, Харківської та Херсонської областей. Попередня оцінка вартості зруйнованих будівель, втраченого обладнання та інших активів на тимчасово окупованих територіях, зважаючи на відсутність доступу для ретельного огляду та фіксації, становить понад 450 млн грн.

На початок червня «Укртелеком» зафіксував 175 пошкоджених будівель і технологічних майданчиків, 34 з яких повністю зруйновано. Кількість пошкоджень на мережах різного рівня (магістралі, доступ) вимірюється сотнями, заявляють у компанії.

За перше півріччя 2022 року компанія «Укртелеком» скоротила дохід на 15,6% – до 2,9 млрд грн, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні