Категорія
Новини
Дата

«Укртелеком» цьогоріч планує інвестувати 1 млрд грн у розвиток телекомунікацій

1 хв читання

Компанія «Укртелеком» інвестувала понад 1 млрд грн у розвиток телекомунікацій за два роки повномасштабної війни і планує збільшити інвестиції ще на 1 млрд грн цього року, йдеться у пресрелізі.

Ключові факти

  • Цьогоріч планується збільшення обсягів будівництва нових волоконно-оптичних ліній на 55% порівняно з попередніми періодами. Передбачено прокладання 8300 км оптичних мереж, що дозволить більшій кількості підприємств та українців користуватися телеком-послугами.
  • Загалом у 2024 році запланований обсяг інвестицій «Укртелекому» становить 1 млрд грн.
  • Протягом 2022–2023 років основними напрямами вкладання коштів «Укртелекому» були вдосконалення транспортної інфраструктури та ядра мережі, модернізація мідної інфраструктури шляхом заміни її на оптичну, розбудова нових оптичних мереж доступу до телекомунікаційних сервісів. 
  • За два роки повномасштабної війни компанія проклала майже 11 000 км волоконно-оптичного кабелю, придбала додаткове обладнання автономного енергопостачання та інвестувала у кібербезпеку.

Контекст

Через війну та окупацію «Укртелеком» втратив контроль над інфраструктурою майже у 900 населених пунктах Луганської, Донецької, Запорізької, Харківської та Херсонської областей. Попередня оцінка вартості зруйнованих будівель, втраченого обладнання та інших активів на тимчасово окупованих територіях, зважаючи на відсутність доступу для ретельного огляду та фіксації, становить понад 450 млн грн.

На початок червня 2022-го «Укртелеком» зафіксував 175 пошкоджених будівель і технологічних майданчиків, 34 з яких повністю зруйновано. Кількість пошкоджень на мережах різного рівня (магістралі, доступ) вимірюється сотнями, заявляли у компанії.

У серпні 2022-го стало відомо, що компанія «Укртелеком», яка належить Рінату Ахметову, готується подати позов проти Росії на 450 млн грн із вимогою компенсувати збитки та вартість зруйнованого, пошкодженого і втраченого майна.

У 2024-му СКМ Ріната Ахметова подав заяву про банкрутство компанії ЕСУ, що входить до групи SCM та володіє 93% акцій «Укртелекому». Детальніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні