Категорія
Новини
Дата

«Укртелеком» прогнозує скорочення доходів до 10% у 2023 році

Компанія «Укртелеком» очікує зниження доходів у 2023 році через нереалізовані в минулому році інвестиційні плани у звʼязку з вторгненням Росії, повідомив гендиректор Юрій Курмаз в інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна». За його словами, це падіння не перевищить 10%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Оскільки нам не вдалося через війну реалізувати повною мірою наші інвестиційні плани, то у 2023 році ми теж очікуємо падіння доходів, але не більше, ніж на 10%», – сказав Курмаз. 
  • За словами очільника компанії, на 2022 рік були заплановані рекордні капітальні інвестиції за весь час діяльності. Зокрема, було запланована модернізація транспортної мережі не тільки в районних центрах, але і у великих містах, включно з Києвом та іншими містами-мільйонниками. «Ми в 2022 році реалізували трохи більше 1/3 від запланованих капітальних інвестицій… Ми планували інвестувати понад 1,5 млрд грн, але війна не дозволила нам реалізувати багато проєктів…», – повідомив він.
  • Керівник «Укртелекому» каже, що в планах на цей рік зберігається модернізація транспортної інфраструктури та ядра мережі з метою розширення їхньої пропускної здатності, гнучкості та захищеності від ворожих атак. «Зʼявилася нова стаття інвестицій – альтернативні джерела енергопостачання. Не знято з порядку денного й локальну модернізацію мідної інфраструктури», – додав Курмаз.
  • У минулому році плани доходів «Укртелекому» не виправдалися трохи більше, ніж на 10%, у річному вимірі падіння складе близько 15–16%.

Контекст

Через війну та окупацію «Укртелеком» втратив контроль над інфраструктурою в майже 900 населених пунктах Луганської, Донецької, Запорізької, Харківської та Херсонської областей. Попередня оцінка вартості зруйнованих будівель, втраченого обладнання та інших активів на тимчасово окупованих територіях, зважаючи на відсутність доступу для ретельного огляду та фіксації, становить понад 450 млн грн.

На початок червня «Укртелеком» зафіксував 175 пошкоджених будівель і технологічних майданчиків, 34 з яких повністю зруйновано. Кількість пошкоджень на мережах різного рівня (магістралі, доступ) вимірюється сотнями, заявляють у компанії.

За перше півріччя 2022 року компанія «Укртелеком» скоротила дохід на 15,6% – до 2,9 млрд грн, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року. 

Загалом дохід «Укртелекому» від телеком-послуг у першому півріччі на 6% нижче від запланованого до початку вторгнення. Дохід від комерційної оренди скоротився, порівнюючи з довоєнним бюджетом, на 27%, що, крім окупації та руйнувань, також повʼязано з відтоком орендарів та наданими знижками. 

У серпні стало відомо, що компанія «Укртелеком», яка належить Рінату Ахметову, готується подати позов проти Росії на 450 млн грн із вимогою компенсувати збитки та вартість зруйнованого, пошкодженого і втраченого майна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні