Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» готує пілотний проєкт з Іспанією з виготовлення вагонів, здатних автоматично підлаштовуватись під ширину колії

1 хв читання

Спільно з іспанськими компаніями «Укрзалізниця» розробляє пілотний проєкт з виготовлення вагонів, обладнаних розсувними колісними парами, що зможуть курсувати як українськими, так і європейськими коліями, повідомив в інтерв’ю Forbes Ukraine голова правління УЗ Євген Лященко. Орієнтовна вартість проєкту – декілька мільйонів євро.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • «Укрзалізниця» домовилися створити спільний консорціум з іспанськими компаніями у яких є досвід в технології автоматичної зміни ширини колії, повідомив Лященко. Завдяки цьому кроку компанії спільно зможуть подаватися на грант іспанського уряду для запуску в Україні пілотного проєкту, пояснив він.
  • Пілотний проєкт передбачає виготовлення вагонів, які буде обладнано розсувними колісними парами, а також встановлення автоматизованої системи зміни ширини колії для 1520 мм (український стандарт) / 1435 мм (європейський стандарт).
  • У найкращому разі проєкт може стартувати наприкінці 2025 року, оскільки у цих вагонів складний процес сертифікації, додав голова УЗ.
  • Наразі триває робота над розробкою технічних деталей цього проєкту, щоб перший етап стартував до кінця 2024-го. «Щойно ця робота завершиться – стане відома фінальна вартість. Орієнтовно це декілька мільйонів євро», – зазначив Лященко.

Контекст

Іспанська та українські залізниці відрізняються від країн ЄС стандартною шириною колії. Зокрема, український стандарт колії – 1520 мм, європейський – 1435 мм. Це створює бар’єри для інтеграції в єдину європейську залізничну мережу.

Іспанські державні компанії Adif та Renfe розробили інноваційну систему зміни ширини колії для вантажних перевезень.

ADIF допоможе Укрзалізниці з пілотним проєктом впровадження потягів, які можуть адаптуватись до різної ширини колії, повідомила 27 червня перша віцепремʼєрка та міністерка економіки Юлія Свириденко на спільній пресконференції з міністром економіки, торгівлі та підприємництва Іспанії Карлосом Куерпо Кабальєро. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд