Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» планує будівництво газової генерації потужністю 250 МВт

1 хв читання

Компанія «Укрзалізниця» планує побудувати десятки газових електростанцій загальною потужністю до 250 МВт у різних регіонах, повідомив голова правління УЗ Євген Лященко в коментарі Forbes. За наявності фінансування реалізацію проєкту можуть розпочати вже цього літа.

УЗ входить до п’ятірки найбільших розподільчих компаній країни за протяжністю мережі та обсягами перетоку. 

Ключові факти

  • Генерація електроенергії загальною потужністю 250 МВт дозволить компанії частково покрити власні потреби в живленні об’єктів критичної інфраструктури та споживачів по всій Україні, які підключені до розподільчої мережі УЗ, пояснив Лященко. Загальні потреби «Укрзалізниці» в електроенергії сягають 300 МВт. 
  • Розпочати реалізацію проєкту «Укрзалізниця» може у найближчі три місяці, повідомив СЕО компанії. «Терміни виконання робіт залежать від фінансування та наявності необхідного обладнання», – додав він. 
  • Наразі компанія шукає джерела фінансування, зокрема веде переговори щодо залучення грантів і міжнародної фінансової допомоги. Також тривають переговори з постачальниками обладнання.

Контекст

«Укрзалізниця» входить до п’ятірки найбільших розподільчих компаній України за протяжністю електромережі та обсягами перетоку. УЗ є єдиним оператором на українському енергоринку, через мережу якого можливо здійснювати транзит електроенергії у разі пошкодження мереж НЕК «Укренерго». 

Останні місяці Росія прицільно руйнує українську енергосистему. Внаслідок російської атаки 22 березня на Харківщині була знищена Зміївська ТЕС. У ніч на 11 квітня Росія знищила Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

31 травня Кабмін ухвалив рішення підвищити тариф на електроенергію для населення з 1 червня на 64%, до 4,32 грн/кВт·год. Міністр енергетики Герман Галущенко назвав підвищення тарифу «складним, але необхідним кроком», мета якого – втримати енергосистему. На неї чекає реконструкція, яка потребує «величезних сил і коштів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні