Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» планує будівництво газової генерації потужністю 250 МВт

1 хв читання

Компанія «Укрзалізниця» планує побудувати десятки газових електростанцій загальною потужністю до 250 МВт у різних регіонах, повідомив голова правління УЗ Євген Лященко в коментарі Forbes. За наявності фінансування реалізацію проєкту можуть розпочати вже цього літа.

УЗ входить до п’ятірки найбільших розподільчих компаній країни за протяжністю мережі та обсягами перетоку. 

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Генерація електроенергії загальною потужністю 250 МВт дозволить компанії частково покрити власні потреби в живленні об’єктів критичної інфраструктури та споживачів по всій Україні, які підключені до розподільчої мережі УЗ, пояснив Лященко. Загальні потреби «Укрзалізниці» в електроенергії сягають 300 МВт. 
  • Розпочати реалізацію проєкту «Укрзалізниця» може у найближчі три місяці, повідомив СЕО компанії. «Терміни виконання робіт залежать від фінансування та наявності необхідного обладнання», – додав він. 
  • Наразі компанія шукає джерела фінансування, зокрема веде переговори щодо залучення грантів і міжнародної фінансової допомоги. Також тривають переговори з постачальниками обладнання.

Контекст

«Укрзалізниця» входить до п’ятірки найбільших розподільчих компаній України за протяжністю електромережі та обсягами перетоку. УЗ є єдиним оператором на українському енергоринку, через мережу якого можливо здійснювати транзит електроенергії у разі пошкодження мереж НЕК «Укренерго». 

Останні місяці Росія прицільно руйнує українську енергосистему. Внаслідок російської атаки 22 березня на Харківщині була знищена Зміївська ТЕС. У ніч на 11 квітня Росія знищила Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

31 травня Кабмін ухвалив рішення підвищити тариф на електроенергію для населення з 1 червня на 64%, до 4,32 грн/кВт·год. Міністр енергетики Герман Галущенко назвав підвищення тарифу «складним, але необхідним кроком», мета якого – втримати енергосистему. На неї чекає реконструкція, яка потребує «величезних сил і коштів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні