Категорія
Новини
Дата

Уряд достроково заборонив продаж пального стандартів «Євро-3» і «Євро-4»

Кабінет міністрів відновив вимоги щодо якості пального не нижче екологічного стандарту «Євро 5». Відповідне рішення ухвалено 23 січня на засіданні уряду, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Внесено зміни до техрегламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, зокрема, в частині відновлення дії вимог щодо якості пального на рівні не нижче «Євро 5», написав Мельничук у себе в телеграм-каналі.
  • Також уряд відновив вимоги директив ЄС щодо заборони продажу етилованого бензину та встановлення вимог на паливо, яке використовується у дорожніх транспортних засобах і недорожній рухомій техніці (включно з суднами внутрішнього плавання), сільськогосподарських і лісогосподарських тракторах і рекреаційних суднах. 

Контекст

Україна перейшла на екологічний стандарт «Євро 5» з 1 січня 2016 року. Відтоді було заборонено ввозити та реєструвати як нові, так і вживані автомобілі, що не відповідають цьому стандарту. Українські виробники також мали підкоригувати свою продукцію під «Євро 5».

У березні 2022 року Кабмін дозволив обіг палива стандартів «Євро 4» та «Євро 3» до кінця воєнного стану. Таке рішення було спрямоване на подолання в Україні паливної кризи. Це дозволяло легалізувати виробництво нафтопродуктів на міні-НПЗ. За підрахунками Консалтингової групи «А-95», на міні-НПЗ випускалося близько 35 000 т бензину й до 10 000 т дизпального, більшість із якого відповідали стандартам «Євро-3» і «Євро-4».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні