Категорія
Новини
Дата

Уряд готується до можливої запинки «зернового коридору» – Мінагрополітики

1 хв читання

Уряд України розглядає низку заходів, які дозволять експортувати зернові у разі припинення роботи «зернового коридору». Про це повідомив перший заступник голови Мінагрополітики Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону.

Ключові факти

  • Українські аграрії та інші учасники ланцюга постачань – трейдери, власники елеваторів – спільно з урядом розробили альтернативні стратегії для продовження експорту зернових культур, зазначив Висоцький.
  • Зокрема, за його словами, йдеться про розширення пропускної спроможності Дунайського регіону і нарощення можливостей із перевалки там зернових. 
  • Також триває введення в експлуатацію додаткових пунктів переходу і сухих портів на західному кордоні з Польщею і Румунією, сказав Висоцький.
  • Заступник міністра нагадав, що в держбюджеті на 2023 рік передбачено 20 млрд грн для потенційного страхування суден з українським зерном, які будуть готові продовжити роботу в разі відсутності «зернового коридору».
  • «Альтернативні заходи активно напрацьовуються, фактично фіналізовані й мають допомогти безперервно робити внесок України в міжнародну продовольчу безпеку», – заявив він.

Контекст

17 травня угоду щодо «зернової ініціативи» було пролонговано ще на два місяці – до 18 липня, повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган. За словами віцепремʼєра України Олександра Кубракова, «зернову угоду» розблоковано, але вона залишалася чинною, оскільки була продовжена в березні строком на 120 днів.

Посол МЗС України з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева упевнена, що Росія в липні вийде з угоди про зерновий коридор. Вона пояснила таку ймовірність виходу Росії з домовленостей тим, що президент Туреччини Ердоган виграв вибори, а також що російський олігарх Дмитро Мазепін відрапортував Путіну, що термінал для експорту аміаку з Росії вже майже добудовано, тому аміакопровід «Тольятті – Одеса» вже й не такий важливий.

Росія погрожувала вийти із зернової угоди, якщо їй не вдасться відновити прокачку аміаку трубопроводом «Тольятті – Одеса» та частково зняти обмеження на власний експорт.

За даними Адміністрації морських портів України, у 2022 році перевалка Ізмаїльського порту зросла більш ніж удвічі – до 8,6 млн т, Ренійського порту – впʼятеро, до 6,9 млн т, Усть-Дунайського – у 12,2 разів, до майже 800 000 т. 

Завдяки географічному положенню, близькості до великих портів Болгарії та Румунії і можливості руху суден вздовж Дунаю ці три порти змогли уникнути морської блокади РФ. На кінець травня на них припадало 24% всього експорту країни, за даними Мінагрополітики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні