Більше українських портів і товарів в обмін на транзит аміаку. В ООН вигадали рішення для порятунку «зернової угоди» /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Більше українських портів і товарів в обмін на транзит аміаку. В ООН вигадали рішення для порятунку «зернової угоди»

2 хв читання

Shutterstock

ООН запропонувала Києву, Москві та Анкарі розпочати підготовчу роботу для транзиту російського аміаку через територію України, намагаючись урятувати «зернову угоду», пише Reuters із посиланням на джерело. Київ розгляне це питання за умови включення в угоду більшої кількості українських портів та ширшого спектра товарів.

Ключові факти

  • У міру того, як розпочинається підготовча робота щодо транзиту аміаку, ООН хоче, щоб були проведені паралельні переговори про розширення «зернової угоди», аби включити в неї більше українських портів та інших вантажів, сказало джерело.
  • Цього місяця Росія погодилася на двомісячне продовження угоди, але погрожує з неї вийти, якщо не буде виконано угоду, спрямовану на подолання перешкод для експорту російського зерна та добрив.
  • ООН передала «офіційне звернення до лідерів України, Туреччини та Росії із пропозицією конкретного взаємовигідного алгоритму радикального поліпшення» роботи «зернового коридору», повідомило джерело Reuters.
  • «Україна та Туреччина підтвердили готовність працювати за алгоритмом, запропонованим генсеком. Водночас станом на 30 травня Росія не дала своєї згоди, незважаючи на наявність сприятливих позицій в алгоритмі», – сказало джерело.
  • Цього місяця високопоставлене джерело в українському уряді повідомило агентству, що Київ розгляне питання про дозволення транзиту російського аміаку через свою територію для експорту за умови, що чорноморську угоду щодо зерна буде розширено за рахунок включення більшої кількості українських портів та ширшого спектра товарів.
  • Представник ООН Стефан Дюжаррик сказав, що переговори тривають. «Як ви памʼятаєте, генсек висунув сторонам низку ідей щодо поліпшення роботи Спільного координаційного центру, а також опрацювання питання експорту аміаку, який є частиною підписаної угоди. Розмови та контакти тривають. Але це все, що я скажу зараз», – повідомив Дюжаррик.

Контекст

Українські офіційні особи заявили, що із середини квітня Росія «необґрунтовано обмежила» роботу чорноморської зернової угоди. Росія спростувала це та закликала всі сторони розблокувати транзит аміаку через український порт Південний, розташований поряд із чорноморським портом Одеса.

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Росію в тому, що вона блокує всю діяльність у Південному, де 1,5 млн т сільгосппродукції не можуть бути переміщені. 

Українська влада заявила, що робітникам потрібно близько 30 днів, аби підготувати трубопровід до повторного перекачування аміаку.

У Міністерстві інфраструктури України заявили у вівторок, 30 травня, що Київ домагається від Москви та ООН гарантій того, що «зернова угода» працюватиме нормально, якщо Україна дозволить Росії експортувати аміак трубопроводом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні