Категорія
Новини
Дата

Уряд оцінив антикорупційний та економічний ефект цифровізації більш як у 16 млрд грн

1 хв читання

Кабінет Міністрів вважає, що антикорупційний та економічний ефект цифровізації за минулі два роки становить понад 16 млрд грн, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. Зокрема, за рахунок усунення людського фактора.

Ключові факти

  • «Цифровізація усуває людський фактор і наближає державні послуги до людини на відстань одного кліку. За два роки її антикорупційний та економічний ефект сягнув понад 16 млрд грн», – сказав очільник уряду.
  • За словами Шмигаля, дерегуляція знімає бюрократичні бар’єри. Він додав, що було переглянуто 1000 дозволів, ліцензій та довідок.
  • «Частину буде повністю скасовано, частину – спрощено, частину – переведено в цифру», – додав він.

Контекст

Минулого року Україна долучилася до семирічної програми «Цифрова Європа» із фондом €6 млрд, повідомили у Мінцифри. Програма надає фінансування для цифровізації країн Європи за різними напрямами. Її мета – пришвидшити відновлення економіки та цифрову трансформацію. Участь країн у програмі передбачає сплату внесків. Але ЄС звільнив Україну від їх сплати у 2021–2022 роках та надав знижку 95% на фінансові внески протягом 2023–2027 років.

Загалом для України доступно чотири основних напрями, у яких можна отримати фінансування: високопродуктивний компʼютинг, штучний інтелект, дані та хмарні послуги, цифрові навички, використання цифрових технологій в економіці та суспільстві.

У вересні 2023 року Кабмін затвердив перелік показників Індексу цифрової економіки та суспільства (Digital Economy and Society Index, DESI) в Україні, а також порядок збору та обміну даних щодо показників на основі методології ЄС. Включення України до DESI допоможе реалізувати державний потенціал цифрової конкурентоспроможності.

DESI щорічно публікується Єврокомісією й вимірює прогрес держав – членів ЄС у досягненні цілей Програми цифрового десятиліття ЄС до 2030 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні