Категорія
Новини
Дата

Уряд оцінив антикорупційний та економічний ефект цифровізації більш як у 16 млрд грн

Кабінет Міністрів вважає, що антикорупційний та економічний ефект цифровізації за минулі два роки становить понад 16 млрд грн, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. Зокрема, за рахунок усунення людського фактора.

Ключові факти

  • «Цифровізація усуває людський фактор і наближає державні послуги до людини на відстань одного кліку. За два роки її антикорупційний та економічний ефект сягнув понад 16 млрд грн», – сказав очільник уряду.
  • За словами Шмигаля, дерегуляція знімає бюрократичні бар’єри. Він додав, що було переглянуто 1000 дозволів, ліцензій та довідок.
  • «Частину буде повністю скасовано, частину – спрощено, частину – переведено в цифру», – додав він.

Контекст

Минулого року Україна долучилася до семирічної програми «Цифрова Європа» із фондом €6 млрд, повідомили у Мінцифри. Програма надає фінансування для цифровізації країн Європи за різними напрямами. Її мета – пришвидшити відновлення економіки та цифрову трансформацію. Участь країн у програмі передбачає сплату внесків. Але ЄС звільнив Україну від їх сплати у 2021–2022 роках та надав знижку 95% на фінансові внески протягом 2023–2027 років.

Загалом для України доступно чотири основних напрями, у яких можна отримати фінансування: високопродуктивний компʼютинг, штучний інтелект, дані та хмарні послуги, цифрові навички, використання цифрових технологій в економіці та суспільстві.

У вересні 2023 року Кабмін затвердив перелік показників Індексу цифрової економіки та суспільства (Digital Economy and Society Index, DESI) в Україні, а також порядок збору та обміну даних щодо показників на основі методології ЄС. Включення України до DESI допоможе реалізувати державний потенціал цифрової конкурентоспроможності.

DESI щорічно публікується Єврокомісією й вимірює прогрес держав – членів ЄС у досягненні цілей Програми цифрового десятиліття ЄС до 2030 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні