Категорія
Новини
Дата

Уряд передав силам оборони 9,6 млрд грн військового ПДФО

Кабінет міністрів передав силам безпеки і оборони 9,6 млрд грн військового ПДФО. Рішення було ухвалено на засіданні уряду 23 січня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кошти підуть на закупівлю озброєння, техніки, боєприпасів, засобів захисту, сказав Шмигаль.
  • «На кожному урядовому засіданні ухвалюємо рішення, що посилюють нашу оборону. Нещодавно виділили рекордні 17,5 млрд грн на будівництво фортифікацій та спрямували 792 млн грн для нагальних потреб військових частин», – зазначив прем’єр-міністр.
  • Він нагадав, восени минулого року виконавча і законодавча влади злагоджено ухвалили важливе рішення про переспрямування коштів ПДФО, які платять наші військові, з бюджетів громад до спецфонду державного бюджету. 
  • Таким чином на цей рік держава отримала додатковий ресурс – плюс 51 млрд грн на розвиток оборонно-промислового комплексу та понад 43 млрд грн – на виробництво дронів.
  • Одночасно було ухвалено рішення, що 10% від військового ПДФО буде направлено напряму військовим частинам.

Контекст

8 листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який переспрямовує ПДФО з зарплат військових із місцевих бюджетів у держбюджет. 

Місцеві бюджети готуються до втрати десятків мільярдів гривень надходжень, які вони отримують від податку на доходи фізичних осіб. Значна частина цього податку, що генерується з зарплат військових, надходитиме напряму до центрального бюджету. Йдеться про 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного, уточнив премʼєр-міністр Шмигаль

Це дійсно болючий удар для місцевого самоуправління, яке стало звикати до суттєвих надходжень саме від військового ПДФО. Для деяких громад ця втрата буде критичною. Наприклад, у Миколаєві ПДФО з зарплат військових генерує 46% доходів бюджету, розповідає мер міста Олександр Сєнкевич. «Без цих грошей нам не вистачатиме коштів на зарплати, комунальні послуги, обслуговування міста», – каже він.

Для таких випадків уряд планує запровадити наступного року додаткову дотацію для міст і громад, де військовий ПДФО є бюджетоутворювальним податком.

Та чи достатньо цього, щоб вирішити фінансові суперечності між центральною та місцевою владою, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні