Категорія
Новини
Дата

До місцевих бюджетів торік надійшло майже 442 млрд грн. Основний дохід – ПДФО

За минулий рік до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 441,9 млрд грн, це на 43,8 млрд грн більше, ніж у 2022 році, повідомляє Міністерство фінансів. Найбільший приріст доходів зафіксовано у Київський області.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

Основними доходами загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) у 2023 році були: 

  • 289,4 млрд грн – податок на доходи фізичних осіб (ПДФО);
  • 55,8 млрд грн – єдиний податок;
  • 34,5 млрд грн – плата за землю;
  • 22,4 млрд грн – акцизний податок;
  • 14,5 млрд грн – податок на прибуток підприємств приватного сектору економіки;
  • 9,1 млрд грн – податок на нерухоме майно.

Приріст доходів загального фонду місцевих бюджетів до 2022 року було зафіксовано у таких областях: Київська (на 26%), Черкаська (20,8%), Закарпатська (17,5%), Рівненська (16,2%), а також у Києві (17,6%).

  • Збільшення доходів у цих областях пов’язано з переїздом у ці регіони внутрішньо переміщених осіб та бізнесу із територій, де ведуться або велися бойові дії, або з територій, які були чи є тимчасово окупованими РФ.
  • Найменший показник доходів водночас виявлено в областях, де проходять активні бойові дії або території яких були чи є тимчасово окупованими, зокрема в Донецькій, Запорізькій, Луганській та Херсонській областях.
  • У Мінфіні зазначили, що завдяки швидкій адаптації до воєнного стану підприємств, органів держвлади та місцевого самоврядування вдалося забезпечити збільшення доходів загального фонду місцевих бюджетів на 11% у порівнянні з 2022 роком, із за рахунок цих ресурсів буде здійснюватись фінансування першочергових потреб на місцевому рівні.

Контекст

8 листопада Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №10037, який пропонує переспрямувати ПДФО з зарплат військових із місцевих бюджетів у держбюджет. 

Місцеві бюджети готуються до втрати десятків мільярдів гривень надходжень, які вони отримують від податку на доходи фізичних осіб. Ймовірно, значна частина цього податку, що генерується з зарплат військових, надходитиме напряму до центрального бюджету. Йдеться про 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного, уточнив премʼєр-міністр Денис Шмигаль

Це дійсно болючий удар для місцевого самоуправління, яке стало звикати до суттєвих надходжень саме від військового ПДФО. Для деяких громад ця втрата буде критичною. Наприклад, у Миколаєві ПДФО з зарплат військових генерує 46% доходів бюджету, розповідає мер міста Олександр Сєнкевич. «Без цих грошей нам не вистачатиме коштів на зарплати, комунальні послуги, обслуговування міста», – каже він.

Для таких випадків уряд планує запровадити наступного року додаткову дотацію для міст і громад, де військовий ПДФО є бюджетоутворювальним податком.

Та чи достатньо цього, щоб вирішити фінансові суперечності між центральною та місцевою владою, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні