Категорія
Новини
Дата

Уряд планує компенсувати підприємцям втрати за простій під час карантину. Виплати розраховуватимуть за середньою зарплатою в регіоні

Кабінет міністрів розробляє механізми виплат компенсації підприємцям, які не працюють через запровадження «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Виплати розраховуватимуть за середньою зарплатою в регіоні, заявив радник керівника Офісу президента Андрія Єрмака та ексміністр економіки Тимофій Милованов у ефірі «Україна 24».

Ключові факти

  • Сума виплати підприємцям буде повʼязана з рівнем середньої зарплати в конкретних містах і може відрізнятися залежно від регіону.
  • Програма підтримки бізнесу працюватиме за таким алгоритмом: місцева влада області «червоної» зони повинна розробити пакет підтримки й показати його центральній владі. Після цього центральна влада додасть до тих коштів, які готова надати місцева влада, ще 100%.
  • Одна з вимог програми підтримки – виплати мають відбуватися через «Дію». За словами Милованова, це дасть змогу домогтися прозорості, швидкості й виключити зловживання.

Контекст

Щоб підтримати громадян і бізнес, які постраждали від карантину в 2020 році, Верховна Рада України передбачила фінансову допомогу в розмірі 8000 грн для найманих працівників підприємств, а також ФОПів.

Окрім цього, ФОПів першої групи звільнено від сплати ЄСВ та єдиного податку. Такі податкові канікули мають тривати з грудня 2020-го до травня 2021 року. Також списали податковий борг до 3060 грн, який існував у платників до 1 листопада 2020 року.

За розрахунками Мінекономіки, в цілому за одноразовою матеріальною допомогою в розмірі 8000 грн звернулися понад 480 000 ФОПів і найманих працівників. 2020 року за цією програмою виплачено 3,6 млрд грн. Також понад 200 млн грн отримали підприємці за компенсацією ЄСВ.

Наразі в Україні триває третя хвиля COVID-19. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що загальнонаціональний локдаун введуть, якщо від 50% до 70% усіх областей України опиняться в «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки. Станом на 23 березня з 25 регіонів, окрім АР Крим та Севастополя, у «червоній» зоні перебувають дев’ять: Київ, Львівська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Сумська та Чернівецька області.

Деякі регіони вже почали вводити локдауни. Зокрема, з 20 березня в Києві три тижні введено жорсткий карантин. Також локдаун запроваджено на території Львівської, Київської, Черкаської областей. Окрім того, на цьому тижні посилять карантин Дніпро та Миколаїв. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні