Категорія
Новини
Дата

Уряд планує відновити прогресивну шкалу для ПДФО та надати контролюючим органам доступ до банківської інформації

Уряд має намір відновити прогресивну шкалу оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО). Це передбачає Національна стратегія доходів до 2030 року (НСД), яку 27 грудня ухвалив Кабінет Міністрів. Нині ПДФО в Україні базується на фіксованій ставці 18%, запровадженій у 2016-му, йдеться у статті Forbes.

Ключові факти

  • Кабмін планує відновити прогресивну шкалу (раніше вона складала 15% та 20%, майбутні параметри не уточнюються, але будуть ширшими). Йдеться про одну або дві значно вищі ставки ПДФО для осіб із високими доходами.
  • Мінімальний неоподаткований дохід замінять наданням персональної соціальної допомоги. Усі пільги з ПДФО переглянуть.
  • Також будуть запроваджені зміни до законодавства, відповідно до яких контролюючі органи отримають можливість посилити контроль за доходами та витратами фізосіб за допомогою доступу до банківської інформації про рух коштів на рахунках.

Контекст

Ухвалення стратегії до кінця року було однією з вимог МВФ для наступного перегляду чинної програми фінансування. «Важливим є поступове нарощування внутрішніх джерел доходів», – сказав на брифінгу 12 грудня голова місії Фонду в Україні Гевін Грей.

В першу чергу йдеться про модернізацію та підвищення спроможності податкової й митної служби та зміни їхнього ставлення до бізнесу, розповів під час ефіру Business Breakfast від Forbes 27 грудня міністр фінансів Сергій Марченко. «Це про доступність і розуміння того, що бізнес – це не дійна корова», – зазначив він.

Стратегія, викладена на 150 сторінках, описує не лише адміністрування, а й зміни підходів до стягнення конкретних видів податків: від спрощеної системи оподаткування та спеціальних режимів, як-от «Дія.City», до пільг за ПДВ та ренти за користування радіочастотами стільникового звʼязку. Також йдеться про надання правоохоронної функції Митниці після ухвалення закону про криміналізацію контрабанди.

Що саме держава планує змінювати у податковій та митній сфері у найближчі сім років, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні