Уряд скасував постанову, яка передбачала співпрацю бізнесу з Міноборони без прибутку /Пресслужба КМУ
Категорія
Новини
Дата

Уряд скасував постанову, яка передбачала співпрацю бізнесу з Міноборони без прибутку

Пресслужба КМУ

Кабінет міністрів визнав такими, що втратили чинність постанову від 20 березня №335 про оборонні закупівлі в умовах воєнного стану, а також інші нормативні акти, якими до неї було внесено зміни, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Через документ Державна аудиторська служба перевірила контракти Міноборони та заявила про порушення на 2,5 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Мельничук зазначив, що втратила чинність постанова №335 «Деякі питання здійснення оплати товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану».
  • Також Кабмін вніс зміни до постанови 11 листопада №1275 «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану». 

Контекст

До початку широкомасштабного вторгнення закупівлі для армії здійснювалися по очікуваній вартості на підставі калькуляції ціни. До неї входили, зокрема, витрати і обмежена норма прибутку.

Для прискорення закупівель Кабмін прийняв вже у березні 2022-го нову постанову №335. Відтоді ціна контракту визначається на підставі калькуляції всіх витрат виробника, включаючи податки. У постанові не було обмеження прибутку, точніше в ній взагалі не було слова «прибуток». Держаудитслужба трактувала постанову геть в інший спосіб. Якщо про прибуток не йдеться в постанові, то його й не повинно бути в підрядників МОУ. А значить, вони мають відшкодувати державі зароблені 2,5 млрд грн, йдеться в редакційному матеріалі Forbes Ukraine.

11 липня Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови від 11 листопада минулого року та визначив, що у складі вартості товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки й оборони може бути вказано прибуток виконавця, повідомило Міністерство оборони. Водночас, були враховані не всі побажання міністерства у частині захисту українського бізнесу, йдеться у повідомленні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні