Уряд схвалив масове виробництво українських безпілотників /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив масове виробництво українських безпілотників

Getty Images

Кабінет Міністрів підтримав розвиток масового виробництва БПЛА в Україні, повідомив віцепремʼєр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Постанова має значно прискорити створення та постачання вітчизняних дронів на фронт.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Федорова, рішення є «історичним» і може пришвидшити перемогу та розвинути ринок БПЛА в Україні.
  • Віцепремʼєр додав, що постанова дозволить виробникам БПЛА активніше розвиватися, масштабуватися, реінвестувати прибуток, конкурувати з іноземними компаніями. «Замість витрачання місяців на непотрібну паперову та бюрократичну роботу – пришвидшений допуск БПЛА до експлуатації, їх закупка та постачання на фронт», – додав він.
  • Документ також змінює підхід до самого мілтек-бізнесу з боку держави. «Раніше прибуток на іноземні комплектуючі був 1%, на власні товари та послуги – 30%. Така регуляція стримувала розвиток українських виробників, стимулювала їх до переїзду за кордон чи маніпуляцій з документами. Це треба було змінити», – повідомив Федоров. Щоб це виправити, держава підняла частку прибутку до 25%.
  • Міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що незалежність ВПК – це один із факторів обороноздатності країни. 
  • «Нам не можна відставати від світу. Восени 2022-го ми досягли радикального спрощення процедури прийняття ОВТ в експлуатацію в армії. Сьогодні отримали це важливе рішення», – повідомив Резніков.
  • Він нагадав, що Міноборони на сьогодні вже отримало заявки від українських виробників на 75 БПЛА різних типів. 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА вже укладено. А у 2023 році Міноборони збільшує закупівлі БПЛА для Збройних сил України і планує спрямувати на це близько 20 млрд грн.
  • Представник Кабміну у Раді Тарас Мельничук написав, що було схвалено пропозицію Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості та Мінцифри щодо реалізації протягом двох років експериментального проєкту зі здійснення оборонних закупівель безпілотників вітчизняного виробництва.

Контекст

Після початку війни в Україні більшість армій почали переглядати принципи тактичної розвідки за допомогою БПЛА. Досвід показав, що немає сенсу інвестувати мільйони доларів у дорогі та лімітовані безпілотники. Україна закупила близько 1400 безпілотників, переважно для розвідки, і планує розробити бойові моделі, що можуть атакувати дрони, які Росія використала під час вторгнення в країну, повідомив у грудні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

27 січня Міноборони повідомило, що в межах проєкту «Армія дронів» в Україні почали формувати ударні роти безпілотників

Міністерство оборони уклало 16 державних контрактів із українськими виробниками безпілотників, на закупівлю дронів планується спрямувати близько 20 млрд грнповідомив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, розвиток і підтримка українського ринку БПЛА є одним із ключових напрямів відомства. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні