В Україні почали формувати перші в світі ударні роти дронів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Україні почали формувати перші в світі ударні роти дронів

Getty Images

У межах проєкту «Армія дронів» в Україні почали формувати ударні роти безпілотників, повідомляє Міноборони. Створення ударних рот схвалив на засіданні ставки головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, вже відібрано найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти.
  • Кожна рота отримає дрони та боєприпаси, Starlink й інше необхідне обладнання, щоб долати ворога у гарячих точках.
  • Спільно з Міністерством оборони, Генеральним штабом ЗСУ та Держспецзвʼязку в межах проєкту «Армія дронів» створено координаційний штаб для повноцінної реалізації проєкту. «Це необхідно, аби втілити низку ключових реформ і масштабувати виробництво БпЛА, щоб забезпечити ними Сили оборони України», – зазначили у відомстві.

Контекст

Після початку війни в Україні більшість армій почали переглядати принципи тактичної розвідки за допомогою БпЛА. Досвід показав, що немає сенсу інвестувати мільйони доларів у дорогі та лімітовані безпілотники. Хоча саме так робили армії НАТО. Для війни треба багато дешевих дронів, що виготовлятимуться серійно й швидко. 

В Україні роль дешевих простих дронів виконують комерційні коптери, що мають якісну камеру та управління. Зараз ЗСУ використовують потужні дрони українського виробництва з двома барабанами й дрони, здатні скидати важкі міни та вибухові засоби. Вартість таких систем може наближатися до вартості традиційного міномета – $20 000–50 000. Але вони мають значно кращі характеристики. Єдиний недолік – вразливість до засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ).  Нещодавно «Укроборонпром» лише анонсував завершення розробки вітчизняного дрона дальністю 1000 км і вагою заряду до 75 кг. Про масштабне серійне виробництво поки що не йдеться.

З серпня Росія почала активно використовувати іранські дрони Shahed-136, які самі росіяни називають «Герань-2». 

На відміну від українських атак, коли використовувалося в межах 10 дронів, росіяни почали здійснювати масовані обстріли Shahed-136. Імовірно, Росія замовила в Ірану близько 2500 таких дронів. 

Україна закупила близько 1400 безпілотників, переважно для розвідки, і планує розробити бойові моделі, що можуть атакувати дрони, які Росія використала під час вторгнення в країну, повідомив у грудні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні