MQ-9 Reaper /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Падіння розвідувального дрона США в Чорному морі. Що відомо про інцидент

Розвідувальний безпілотник MQ-9 Reaper Фото Getty Images

Безпілотник MQ-9 Reaper військово-повітряних сил США вранці 14 березня розбився після зіткнення з російським винищувачем Су-27 у нейтральних водах над Чорним морем. Про це йдеться у заяві командування сил США в Європі. Міноборони РФ заперечує свою причетність до інциденту. Що про це відомо?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними американської сторони, два російські літаки Су-27 здійснили небезпечне і непрофесійне перехоплення безпілотного літального апарату розвідки, спостереження і рекогностування MQ-9 ВПС США. О 7:03 ранку 14 березня один із російських літаків Су-27 зачепив турбогвинтовий двигун MQ-9, внаслідок чого американські сили були змушені затопити MQ-9 у міжнародних водах.
  • Кілька разів перед зіткненням Су-27 скидали паливо на MQ-9 і пролітали перед ним у «нерозважливий, екологічно небезпечний і непрофесійний спосіб», йдеться у заяві американського командування. 
  • MQ-9 виконував рутинні операції в міжнародному повітряному просторі. «Цей небезпечний і непрофесійний вчинок росіян ледь не призвів до катастрофи обох літаків», – заявив генерал ВПС США Джеймс Б. Хеккер, командувач ВПС США в Європі і Африці.
  • Водночас США вжили заходів, щоб американський безпілотник, який розбився у Чорному морі, не потрапив у чужі руки.
  • Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив в інтервʼю CNN, що США не хочуть, щоб безпілотник MQ-9 Reaper, який розбився в Чорному морі 14 березня, отримав будь-хто, крім американців.
  • Кірбі сказав, що влада США «вжила заходів з метою захисту нашої власності, саме цього безпілотника». «Зрозуміло, ми не хочемо, щоб вони (уламки) потрапили в чиїсь руки, крім наших», – зазначив він.
Падіння розвідувального дрона США в Чорному морі. Що відомо про інцидент /Фото 1

Фото: Getty Images

  • Безпілотники Reaper можуть нести ракети Hellfire, але цей безпілотник не був озброєний і проводив розвідку приблизно за 120 км на південний захід від Криму, пише The New York Times з посиланням на високопоставленого американського військового чиновника. За словами співрозмовника, безпілотник вилетів з авіабази в Румунії вранці 14 березня для виконання планової розвідувальної місії, яка зазвичай триває близько 9–10 год.
  • «Цей епізод приголомшив американських військових, які спостерігали за ним по відеозвʼязку з безпілотника в оперативному центрі на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині», – зазначають джерела видання.
  • Попри інцидент з безпілотником, США продовжуватимуть польоти в районі Чорного моря, заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.
  • «Якщо їхнє послання полягало в тому, щоб стримати або відмовити нас від польотів і операцій у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, то це не вдасться […] Чорне море не належить жодній країні», – наголосив він.
  • Вашингтон викликав російського посла, щоб висловити протест проти «нерозважливої» поведінки російських пілотів двох винищувачів Су-27. 
  • Міноборони РФ заперечило, що якийсь із його літаків контактував з американським безпілотником, і заявило, що дрон розбився через «різке маневрування». Там заявили, що безпілотник США нібито летів «у напрямку державного кордону Російської Федерації» з вимкненими транспондерами «з порушенням кордонів району тимчасового режиму використання повітряного простору».
  • Американський канал CBS реконструював зіткнення російського Су-27 і американського MQ-9 Reaper над Чорним морем:
  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) переконані, що інцидент з безпілотником не призведе до прямого конфлікту між Росією і США. «Російські війська десятиліттями на численних театрах використовували тактику залякування щодо американських і союзних літаків та суден, що не призводило до конфлікту», – наголошують експерти ISW.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні