Категорія
Новини
Дата

Цифровізація виробництва та імпорту тютюну. Уряд хоче запустити портал «еТютюн» на початку 2025 року

1 хв читання

Уряд розпочав цифровізацію сфери виробництва та імпорту тютюну в Україну, повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби. Зокрема, відбулося перше засідання робочої групи щодо створення проєкту «еТютюн», який передбачає запуск спеціального порталу з інформацією.

Трансформація тютюнової галузі в Україні є одним з елементів європейської інтеграції. Раніше посли країн G7 закликали українську владу посилити боротьбу з контрафактом підакцизних товарів, зокрема тютюну.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Портал «еТютюн» має запрацювати в лютому 2025 року, адже згідно із законодавством до 1 лютого виробники повинні внести дані до загальної бази. 
  • Одночасно проводиться робота над доопрацюванням законодавства. В майбутньому українська система буде синхронізованою з європейською. 
  • На порталі виробники та імпортери подаватимуть інформацію про інгредієнти тютюнових виробів та викиди внаслідок їхнього вживання, а споживачі – зможуть ознайомитися з даними. 
  • Очікується, що портал «еТютюн» забезпечить прозорість обігу тютюнових виробів, дозволить державі контролювати їхню якість, мати чіткий перелік виробників та імпортерів тютюнових виробів в Україні і боротися з чорним ринком.
  • Представники тютюнової галузі звернули увагу на потребу достатніх часових перехідних періодів для ознайомлення з системо виробникам та імпортерам тютюнової продукції після її офіційного впровадження.

Контекст

У 2021 році Верховна Рада ухвалила закон №1978 щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, тоді ж були прийняті положення щодо необхідності опублікування важливої інформації. 

На виконання цього закону Держпродспоживслужба розпочала реалізацію проєкту, який передбачає цифровізацію, збір інформації щодо виробників та імпортерів тютюнових виробів в Україні, вмісту продукції тощо.

Ініціатива «єТютюн» розробляється в межах проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev. Партнер проєкту – «Фонд Східна Європа».

Нелегальна торгівля тютюновими виробами – проблема, яка в різній мірі зачіпає окремі країни. Контрабанда, ухилення від сплати податків при виробництві чи реалізації сигарет, контрафактне виробництво – різновиди нелегальної торгівлі в Україні.

Наприкінці травня посли країн «Великої сімки» закликали українських урядовців та парламентарів посилити боротьбу з контрафактом підакцизних товарів, зокрема тютюну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні