Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив проведення оборонних закупівель через закритий модуль Prozorro. Там держава закуповуватиме дрони

Кабінет міністрів ухвалив постанову про оборонні закупівлі, які відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro, повідомив премєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Ключові факти

  • За словами віцепрем’єра Михайла Федорова, постанова є «революційною» і держава закуповуватиме дрони через систему Prozorro.
  • Зокрема, документ Міністерства економіки стосується постачальників масових дронів іноземних виробників, таких як Mavic, Autel та Matrice. Цим продавцям нададуть рівні умови для доступу до державних контрактів, і завдяки конкуренції можна буде знижувати вартість. 
  • «Розуміємо чутливість інформації, тому строки та місця поставок будуть закритими для широкого загалу – і недоступні росіянам», – повідомив він.
  • Відтепер замовник, який хоче придбати дрон, виставляє на Prozorro оголошення-рамку з описом потрібного безпілотника. У цій рамці зможуть зареєструватися продавці, а потім вони отримують інформацію про строки, місце поставки та інші дані, необхідні для закупівлі. Після цього буде аукціон, а переможе продавець, який надасть найвигіднішу пропозицію.
  • Також Кабмін сьогодні ухвалив постанову про дерегуляцію виробництва боєприпасів.
  • Окрім цього, була затверджена постанова, що стосується ціноутворення на виробництво БпЛА.
  • Тепер виробники безпілотників надаватимуть уточнення розрахунків ціни в бік зменшення, якщо прибуток перевищує 25%.

Контекст

Уряд виділив 40 млрд грн у 2023 році, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, яке сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

За даними Мінстратегпрома, Україна виробляє на місяць десятки аналогів іранських «шахедів». У листопаді гендиректор УОП Герман Сметанін повідомив, що новий український дрон-камікадзе з дальністю ураження 1000 км пішов у серійне виробництво.

Протягом 2023 року 58 українських виробників дронів отримали держконтракт, 67 моделей отримали кодифікацію, загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами й продуктами у сфері дронів.

Раніше Федоров заявляв, що Україна цьогоріч зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента Володимира Зеленського, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні