Категорія
Новини
Дата

В ЄС планують випустити боргові зобов’язання на €10 млрд для потреб України – Politico

Європейська комісія планує випустити боргові зобов’язання ЄС на €10 млрд для покриття потреб України у фінансуванні на три місяці, пише Politico з посиланням на джерела. Проєкт випуску можуть оголосити 18 травня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна та МВФ оцінюють потреби України у €5 млрд на місяць. Третину з цієї суми обіцяли надати США. Єврокомісія повідомила про плани покрити решту €10 млрд на три місяці, пише видання.
  • Низка країн ЄС, зокрема Австрія, Греція та Німеччина, попросила Єврокомісію запропонувати альтернативний варіант фінансування України до 18 травня. Вони вважають, що якщо інші держави, такі як Велика Британія, Норвегія та Японія, погодяться надати Україні свої кошти, то ЄС потрібно буде зібрати кілька мільярдів. На думку цих країн, ці гроші можна буде виділити на двосторонній основі.

Контекст

За прогнозами Мінфіну, дефіцит держбюджету України зросте з $2,7 млрд у березні до $5–7 млрд у квітні – травні. Уряд скоротив видатків держбюджету більше ніж на $6 млрд, проте цього недостатньо, оскільки доходи лише трохи перевищують половину надходжень довоєнного рівня, заявляв міністр фінансів Сергій Марченко.

Україна потребує $15 млрд фінансування протягом наступних трьох місяців. МВФ обіцяв обговорити фінансування з країнами-партнерами й членами Фонду. 

ЄС за останні 10 тижнів надав Україні €4 млрд, повідомляла раніше у травні голова ЄК Урсула фон дер Ляєн.

У вигляді грантів та кредитів Україна вже домовилася про загальну підтримку в $10 млрд, з яких $4,5 млрд вже отримала, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю РБК-Україна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні