Категорія
Новини
Дата

Дефіцит бюджету зросте до $5–7 млрд у квітні–травні. Голова Мінфіну закликав світ допомогти Україні

1 хв читання

Дефіцит державного бюджету України зросте з $2,7 млрд у березні до $5–7 млрд у квітні–травні, сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтервʼю Financial Times. Скорочення державних видатків недостатньо, наголошує міністр.

Ключові факти

  • Уряд скоротив видатків держбюджету більше ніж на $6 млрд, проте цього недостатньо, оскільки доходи лише трохи перевищують половину надходжень довоєнного рівня. Дефіцит держбюджету зростатиме багаторазово залежно від тривалості війни, зазначив Марченко.
  • Збитки цивільній та військовій інфраструктурі зросли до $270 млрд. Понад 7000 житлових будинків зруйновано або пошкоджено, близько 30% українських підприємств зупинилися, 45% працюють частково. Споживання електроенергії знизилося на 35%. Торгівля впала, експорт скоротився вдвічі з лютого по березень, а імпорт – більш ніж на дві третини.
  • Із $13,6 млрд, які США виділили на гуманітарні цілі, бюджет України не отримає жодного цента. Це не є прямою бюджетною підтримкою, пояснив Марченко.
  • Водночас Україна продовжить здійснювати платежі за держборгом, щоб уникнути дефолту чи реструктуризації, заявив міністр фінансів.
  • Марченко закликав міжнародну спільноту допомогти фінансово Україні.

Ключова цитата

«Ми перебуваємо у стані сильного стресу, в найгіршому стані. Тепер це питання виживання нашої країни… Якщо ви хочете, щоб ми продовжували боротися в цій війні, щоб виграли цю війну…, то допоможіть нам», – сказав Сергій Марченко.

Контекст

Через війну держбюджет України втрачає близько 2 млрд грн на день, заявляв раніше премʼєрміністр Денис Шмигаль.

Прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури за минулий тиждень зросли на $12,2 млрд. На 11 квітня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури сягнула $80,4 млрд, або 2,4 трлн грн, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні