Категорія
Новини
Дата

Дефіцит бюджету зросте до $5–7 млрд у квітні–травні. Голова Мінфіну закликав світ допомогти Україні

Дефіцит державного бюджету України зросте з $2,7 млрд у березні до $5–7 млрд у квітні–травні, сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтервʼю Financial Times. Скорочення державних видатків недостатньо, наголошує міністр.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд скоротив видатків держбюджету більше ніж на $6 млрд, проте цього недостатньо, оскільки доходи лише трохи перевищують половину надходжень довоєнного рівня. Дефіцит держбюджету зростатиме багаторазово залежно від тривалості війни, зазначив Марченко.
  • Збитки цивільній та військовій інфраструктурі зросли до $270 млрд. Понад 7000 житлових будинків зруйновано або пошкоджено, близько 30% українських підприємств зупинилися, 45% працюють частково. Споживання електроенергії знизилося на 35%. Торгівля впала, експорт скоротився вдвічі з лютого по березень, а імпорт – більш ніж на дві третини.
  • Із $13,6 млрд, які США виділили на гуманітарні цілі, бюджет України не отримає жодного цента. Це не є прямою бюджетною підтримкою, пояснив Марченко.
  • Водночас Україна продовжить здійснювати платежі за держборгом, щоб уникнути дефолту чи реструктуризації, заявив міністр фінансів.
  • Марченко закликав міжнародну спільноту допомогти фінансово Україні.

Ключова цитата

«Ми перебуваємо у стані сильного стресу, в найгіршому стані. Тепер це питання виживання нашої країни… Якщо ви хочете, щоб ми продовжували боротися в цій війні, щоб виграли цю війну…, то допоможіть нам», – сказав Сергій Марченко.

Контекст

Через війну держбюджет України втрачає близько 2 млрд грн на день, заявляв раніше премʼєрміністр Денис Шмигаль.

Прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури за минулий тиждень зросли на $12,2 млрд. На 11 квітня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури сягнула $80,4 млрд, або 2,4 трлн грн, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні