Італія першою у світі заблокувала ChatGPT. ШІ-сервіс підозрюють у незаконному зборі даних /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Італія першою у світі заблокувала ChatGPT. ШІ-сервіс підозрюють у незаконному зборі даних

Getty Images

Італійська служба захисту конфіденційності 31 березня заблокувала чат-бот ChatGPT, йдеться у повідомленні регулятора. ШІ-сервіс звинувачують у незаконному зборі особистих даних.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що діяльність чат-бота, розробленого американською OpenAI, буде заблокована, доки він не відповідатиме італійським стандартам і правилам конфіденційності.
  • Серед причин припинення функціонування ChatGPT у відомстві назвали відсутність інформування користувачів і усіх, чиї дані були зібрані OpenAI. А також – відсутність юридичної основи, що виправдовує збір особистих даних та їх зберігання.
  • За даними Reuters, агентство також звинуватило ChatGPT у тому, що він не перевіряє вік своїх користувачів. Передбачається, що ШІ-сервіс призначений для людей віком від 13 років.
  • Регулятор розпочав розслідування щодо питання відповідності правилам конфіденційності.

Контекст

Приводом для розслідування став витік, про який OpenAI повідомила минулого тижня. Компанії була змушена тимчасово відключити ChatGPT через помилку в роботі бібліотеки з відкритим вихідним кодом, яка дозволила деяким користувачам бачити повідомлення інших людей, які спілкувалися з чат-ботом. Розслідування інциденту компанією показало, що скомпрометованою могла бути й особиста інформація деяких платних передплатників сервісу, зазначили в OpenAI.

OpenAI вже представила четверту версію своєї програми штучного інтелекту GPT (Generative Pre-trained Transformer), яка вразила користувачів широким спектром програм – від залучення користувачів до людської розмови до написання пісень та узагальнення довгих документів.

29 березня американський мільярдер Ілон Маск і група експертів зі штучного інтелекту та керівники галузі закликають до шестимісячної паузи у розробці систем, більш потужних, ніж нещодавно запущений OpenAI GPT-4. 

Лист, випущений некомерційним Future of Life Institute і підписаний більш ніж 1000 осіб, включаючи Маска, містить заклик призупинити розробку просунутого ШІ доти, доки не будуть розроблені, впроваджені та перевірені незалежними експертами загальні протоколи безпеки для таких проєктів.

Раніше Європол попередив про потенційне зловживання чат-ботом ChatGPT у спробах фішингу, дезінформації та кіберзлочинності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні