Категорія
Новини
Дата

OpenAI запускає оновлення GPT-4. Більш потужна версія штучного інтелекту може обробляти картинки

OpenAI, яка створила чат-бот ChatGPT, анонсувала випуск більш потужної та удосконаленої версії штучного інтелекту – GPT-4, йдеться у блозі компанії. Нейромережу «навчили» обробляти не тільки текст, але й картинки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними розробників, відмінність між GPT-4 і його попередньою версією GPT-3.5 є невеликою у звичайній розмові, але відмінності можна буде помітити при складніших завданнях.
  • Повідомляється, що нова версія ШІ буде «креативнішою та більш придатною для співпраці». Завдяки ширшим загальним знанням і можливостям, GPT-4 зможе розвʼязувати «складні проблеми з більшою точністю», йдеться у повідомленні.
  • Найголовніше нововведення – можливість використовувати зображення як вхідні дані й можливість комбінувати їх з текстом. Тепер нейромережа може розуміти, що зображено на фото, а також враховувати малюнки та схеми при розвʼязанні задач. Також ШІ може пояснювати дані, подані як діаграми. Наразі робота з зображеннями знаходиться на стадії закритого тестування і поки недоступна загалу.
  • Крім Bing від Microsoft оновлена версія ШІ зʼявиться у Duolingo, Stripe і Khan Academy.
  • GPT-4 наразі можуть скористатися платні підписники ChatGPT Plus за $20 на місяць, а також тестувальники. Розробники, які бажають отримати доступ до API, можуть записатися до актуального списку очікування.
  • Попри свої нові можливості, GPT-4 має ті ж обмеження, що й попередні моделі GPT, заявляють в компанії. Оновлений ШІ все ще ненадійний (він викривляє факти та допускає помилки у судженнях). Треба бути дуже обережним, використовуючи вихідні дані мовної моделі, зазначають в OpenAI.
  • Проте у GPT-4 значно менше «галюцинацій» порівняно з попередніми моделями (які самі вдосконалювалися з кожною ітерацією), заявляють розробники. За їх даними, GPT-4 показав на 40% вищі результати, ніж GPT-3.5 за результатами тестів оцінки фактології.

Контекст

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, – представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд. Нещодавно OpenAI розблокувала доступ до ChatGPT в Україні

ChatGPT зараз вважають найпрофесійнішим чат-ботом, який може відповідати на питання зрозумілою мовою. Він привернув більше уваги користувачів, аніж розробки Google Al LaMDA або Meta – BlenderBot. Хоча всі три мають спільну проблему – вони можуть давати неправдиву та упереджену відповідь.

Згодом власник Google – Alphabet Inc – анонсував запуск чат-бота Bard і більше інструментів штучного інтелекту для своєї пошукової системи, пише Reuters. Проте, вже 8 лютого ринкова вартість Alphabet Inc. знизилася на $100 млрд після того, як її новий чат-бот Bard поділився недостовірною інформацією в рекламному ролику, а захід компанії не викликав фурору, що посилило побоювання, що материнська компанія Google програє конкуруючій Microsoft Corp.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні