Китай повністю відкриє кордони для іноземців уперше від початку пандемії COVID-19  /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Китай повністю відкриє кордони для іноземців уперше від початку пандемії COVID-19 

Getty Images

Уперше за три роки після початку пандемії COVID-19 Китай знову відкриє свої кордони для іноземних туристів, дозволивши видавати всі категорії віз, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Скасування цього останнього заходу, введеного для захисту від COVID-19, відбулося після того, як минулого місяця влада оголосила про перемогу над вірусом.
  • Інсайдери туристичної індустрії не очікують масового припливу відвідувачів у короткостроковій перспективі чи значного зростання економіки. У 2019 році доходи від міжнародного туризму становили лише 0,9% валового внутрішнього продукту Китаю.
  • Але поновлення видачі віз для туристів свідчить про прагнення Пекіна нормалізувати мандрівки між Китаєм і світом, відкликавши свої попередні рекомендації громадянам не подорожувати за кордон.
  • Області Китаю, які не вимагали віз до пандемії, повернуться до безвізового вʼїзду, заявило міністерство закордонних справ. Сюди увійде південний туристичний острів Хайнань, це ж стосуватиметься круїзних лайнерів, що проходять через шанхайський порт.
  • Також відновиться безвізовий вʼїзд для іноземців із Гонконгу та Макао до провінції Гуандун, що особливо важливо для готелів.
  • З метою подальшого ослаблення контролю за виїзним туризмом Китай додав до свого списку ще 40 країн, для яких дозволено групові тури, внаслідок чого загальна кількість країн досягла 60.
  • У 2022 році здійснено всього 115,7 млн транскордонних поїздок до Китаю та з нього, із них близько 4,5 млн припало на іноземців. Водночас в 2019 році до появи COVID до Китаю здійснено 670 млн поїздок, із яких 97,7 млн припадало на іноземців.

Контекст

Політика «нульової терпимості до COVID» вважалася головним гальмом другої за величиною економіки світу, і зрештою Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

Проте одразу після її скасування високопосадовці Китаю в приватному порядку підрахували, що в країні щодня реєструється 37 млн нових випадків зараження, при цьому швидкість поширення COVID продовжує зростати. У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення. 

У 2022 році економічне зростання Китаю впало майже до одного з найгірших рівнів за пів століття, оскільки четвертий квартал надто постраждав від жорстких обмежень, повʼязаних із COVID, та спаду на ринку нерухомості. Валовий внутрішній продукт зріс на 2,9% у жовтні–грудні порівняно з минулим роком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні