Рада ЄС зупинила спрощений візовий режим для росіян. Нові правила запрацюють з 12 вересня /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС зупинила спрощений візовий режим для росіян. Нові правила запрацюють з 12 вересня

Getty Images

Рада Європейського Союзу призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією. Очікується, що рішення почне застосовуватись уже 12 вересня, пише «Інтерфакс-Україна». З 12 вересня росіяни зможуть отримувати короткострокові візи до ЄС лише з гуманітарних та сімейних причин.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення ухвалено в пʼятницю, 9 вересня, в Празі в рамках засідання позачергової Ради ЄС з питань енергетики без обговорення.
  • Відтепер на громадян Росії поширюватимуться загальні правила візового кодексу.
  • Рішення передбачає, що візовий збір буде збільшено з €35 до €80, також необхідно буде надати додаткові документи, буде збільшено час оформлення візи та посилено правила видачі багаторазових віз.
  • За словами міністра внутрішніх справ Чехії Віта Ракушана, угода про спрощення візового режиму забезпечує «привілейований доступ до ЄС для громадян надійних партнерів, з якими ми поділяємо спільні цінності».
  • «Своєю неспровокованою та невиправданою агресивною війною, зокрема невибірковами нападами на цивільне населення, Росія зруйнувала цю довіру та розтоптала фундаментальні цінності нашої міжнародної спільноти»,– прокоментував рішення Ракушан.
  • Чеський урядовець наголосив, що сьогоднішнє рішення «є прямим наслідком дій Росії та ще одним доказом нашої непохитної прихильності до України та її народу». 
  • Очікується, що рішення буде опубліковано в Офіційному журналі 9 вересня, набуде чинності в день його ухвалення і буде застосовуватись з 12 вересня.
  • ЄС запровадить суворі обмеження на видачу туристичних віз для росіян, заявила на пресконференції Єврокомісар із внутрішніх справ ЄС Ілва Йоханссон. За її словами, з 12 вересня росіяни зможуть отримувати короткострокові візи до ЄС лише з гуманітарних та сімейних причин. Візи до ЄС також зможуть отримувати журналісти. Її слова наводить.

Ключова цитата

«Більше немає підстав довіряти росіянам. Росіяни не можуть бути туристами на території ЄС, це привілей. І ми більше не хочемо давати цей привілей російським», — сказала Ілва Йоханссон.

Контекст

6 вересня Європейська комісія офіційно запропонувала повністю зупинити дію угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Росією.

Країни Балтії та Польща закриють вʼїзд для російських туристів з 19 вересня, про це заявив глава МЗС країни Урмас Рейнсал. Такі заходи запровадять усі країни Балтії та Польща. У ніч на 19 вересня громадянам РФ буде заборонено вʼїзд до Естонії. Це стосується росіян, які мають візи, видані в країнах ЄС, сказав міністр. За його словами, аналогічні заходи запровадять Латвія, Литва та Польща. 

Заборона не розповсюджуватиметься на тих, хто їде відвідати родичів, а також хоче вʼїхати з гуманітарних причин.

Шенгенська угода гарантує вільне переміщення по всій території держав, що входять до неї. При цьому, питання вʼїзду через зовнішні кордони ЄС кожна країна контролює самостійно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні