Категорія
Новини
Дата

«Все одно вийдемо на зростання». Свириденко розповіла про два сценарії Мінекономіки щодо ВВП у 2023 році

Міністерство економіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них, у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%. Про це в інтервʼю Forbes розповіла очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Свириденко, поточний прогноз Мінекономіки, що передбачає у 2023-му 3,2% зростання ВВП, побудований на припущенні, що війна завершилася перемогою України у середині року.
  • «Якщо будуть суттєві зміни, пов’язані з обстрілами чи зміною сценаріїв війни, будемо розглядати [прогноз] повторно», — сказала вона. Наразі Мінекономіки не бачить підстав для переходу на якийсь зі вказаних альтернативних сценаріїв, зазначила Свириденко.
  • У звʼязку з обстрілами Мінекономіки вже погіршило прогноз падіння ВВП у цьому році до 32%. «Враховуючи дуже позитивні результати по третьому кварталу, ми вважали, що падіння по року не перевищить 30%», — сказала міністерка. Також вона уточнила, що на початку війни уряд не виключав більшого падіння — до 45%.
  • Власне обстріли, блекаути та перехід на генератори призводять до підвищення собівартості продукції, додала Свириденко. «Це позначається на ціні товарів та може додати до інфляції у першому кварталі 2023-го 1-2 відсоткові пункти», — прогнозує вона.
  • «Головна загроза від блекауту – звуження пропозиції товарів. Головний інструмент уряду для розширення пропозиції – доступ до кредитних грошей для бізнесів, через програму «5-7-9», — каже очільниця Мінекономіки.

Контекст 

Реальний ВВП у третьому кварталі 2022 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 9% (з урахуванням сезонного фактору), зазначили в Держстаті. Порівняно з третім кварталом 2021-го економіка України впала на 30,8%.

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання – на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Наприкінці серпня міністерка економіки Юлія Свириденко сказала Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку РФ падіння ВВП в листопаді може скласти 41%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні