Категорія
Новини
Дата

В Мінкульті анонсували запуск банку українських шрифтів на державному рівні

В Україні на державному рівні зʼявиться банк українських шрифтів. Про це повідомив в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Ключові факти

  • В Україні давно діє заборона на використання російської мови у офіційному діловодстві, тож варто позбутися і російської системи гліфів, наголосив Карандєєв.
  • За його словами, з обігу в роботі Верховної Ради вилучають російський шрифт «іжиця», а замість нього використовуватимуть шрифт Volja.
  • «Надалі плануємо запустити на державному рівні банк українських шрифтів», – підсумував в.о. міністра культури.

Контекст

Шрифт Volja – це акцидентний шрифт, розроблений українською дизайнеркою Марчелою Можиною у 2022 році. Шрифт створений на основі літерації українського графіка Ніла Хасевича (1905–1952), який оформлював плакати, журнали, газети для українського визвольного руху середини ХХ століття.

Volja має два накреслення: Regular і Bold. Regular – більш тонкий і плавний шрифт, який добре підходить для тексту малого розміру. Bold – більш жирний і контрастний шрифт, який добре підходить для заголовків і акцентів.

У 2023 році шрифт Volja був затверджений як офіційний церемонійний шрифт Збройних сил України. Шрифт використовується для оформлення почесних грамот, подяк, посвідчень до нагород, нагородних листів тощо.

В Мінкульті анонсували запуск банку українських шрифтів на державному рівні /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні