Категорія
Новини
Дата

У Росії накопичуються мільярди доларів іноземних власників, які вони не можуть повернути через санкції – Bloomberg

Дивіденди на акції, виплати відсотків за облігаціями та все інше, що західні інвестори не продали до війни – все це є частиною купи грошей, що застрягла в пастці санкцій, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Юридично гроші належать до деяких найбільших інвестиційних компаній, таких як JPMorgan Asset Management та Schroders Plc, але приватно більшість визнає, що надії на повернення коштів немає. Принаймні, поки Володимир Путін залишається президентом РФ.
  • «Ринок все ще існує, але коли хтось говорить про репатріацію дивідендів або доступ до основних цінних паперів, все зводиться до санкцій», – сказав Тім Лав з Gam Investment Management, який володів російськими акціями в межах фонду, що розвивається.
  • Фінансові менеджери не хочуть офіційно говорити про володіння російськими активами під час війни. Якщо вони не хочуть перевіряти межі санкцій, вони не зможуть нічого зробити з готівкою.
  • На пресконференції цього місяця голова Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна відмовилася розкривати, скільки грошей є на спеціальних банківських рахунках нерезидентів, відомих як тип С, але заявила, що вони продовжують зростати.
  • Деякі фонди управління сподіваються, хоч і віддалено, повернути частину своїх грошей. Тим часом інші шукають юридичної допомоги і технічні лазівки.
  • За даними агентства, однією з можливостей є багатоповерховий переказ грошей на подібні рахунки інвесторів, які Росія не класифікує як «недружні». Інша полягає у перетворенні рахунків у пакети цінних паперів, які можуть бути продані інвесторам, не повʼязаним із санкціями.

Контекст

Менеджери активів призупинили свої російські фонди, але деякі все ще підраховують теоретичну цінність активів для клієнтів. У листопаді «Інтерфакс» з посиланням на джерела в регуляторних органах заявив, що ці рахунки мають понад 280 млрд рублів ($3,7 млрд). Euroclear отримує відсотки у розмірі €821 млн з грошових активів за російськими санкціями.

За даними Московської біржі та Банку Росії, до війни іноземні інвестиції в Росію були значущими та становили близько $150 млрд акцій і державних облігацій. Наприклад, менеджер активів East Capital заявив, що станом на лютий на спеціальних рахунках у нього було €13 млн ($13,8 млн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні