Категорія
Новини
Дата

У Росії залишаються працювати близько 70% австрійських компаній

Близько 2/3 компаній з Австрії, представлених на російському ринку до війни, продовжують працювати без будь-яких самообмежень. Про це йдеться у щотижневому моніторингу KSE Institute про вплив виходу іноземних компаній на економіку Росії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В останній довоєнний рік австрійські інвестиції в РФ становили близько $6 млрд, а російські інвестиції в Австрію – $29 млрд. 
  • За підрахунками KSE Institute, 69% із 63 австрійських компаній залишаються працювати в Росії. 14% підприємств з Австрії отримали від KSE статус «вичікують». Ще 14% – у процесі виходу. І лише 3% компаній з австрійським капіталом завершили вихід із російського ринку.
  • Серед австрійських компаній, які покинули РФ – MM Packaging, що продала заводи у Пскові та Санкт-Петербурзі, та Petro Welt Technologies, яка надає послуги у сфері видобутку природного газу та нафти. Компанія Swarovski, що спеціалізується на виробництві ювелірних виробів, призупинила всі продажі у РФ та перебуває у процесі згортання діяльності.
  • Водночас важливий для російської банківської системи Raiffeisen Bank наразі ігнорує заклики покинути ринок РФ. Також поки що не планує йти з Росії австрійська компанія Rotax, двигуни якої були виявлені на іранських безпілотниках, що атакували критичну інфраструктуру України.
У Росії залишаються працювати близько 70% австрійських компаній /Фото 1

Контекст

Станом на 15 січня 160 іноземних компаній (5,3%) здійснили повний вихід з ринку Росії. За останній тиждень їх кількість збільшилася на дві. Ще 1163 іноземних підприємства (38,5%) згорнули операції та перебувають у процесі виходу. Водночас 493 міжнародних компанії призупинили нові інвестиції, однак залишаються в РФ. А ще 1202 продовжують свою діяльність на російському ринку без змін.

За даними експертів KSE Institute, міжнародні компанії, які остаточно пішли з РФ, забезпечували роботою щонайменше 300 200 осіб, їхній річний дохід становив $41,2 млрд, капітал компаній оцінювався у $33,9 млрд, а активи – у $36,4 млрд. Іноземний бізнес, який продовжує вихід з російського ринку, мав 172 700 осіб робочого персоналу, $34,2 млрд річного доходу, $14,8 млрд капіталу та $16,6 млрд активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні