Категорія
Новини
Дата

В США не виключають військових дій проти Ірану. Що відомо про атаку дронів на іранські військові обʼєкти

Пізно ввечері 28 січня ізраїльські безпілотники атакували іранський оборонний завод. Ця атака сталася на тлі зростаючої напруженості через ядерну програму Ірану та продовження поставок зброї Росії, пише Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб США. В адміністрації Джо Байдена не виключають військових дій, щоб перешкодити Ірану отримати ядерну зброю.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіційний Тегеран заявив, що ППО країни відбила спробу атаки трьох невеликих дронів на завод боєприпасів у місті Ісфахан, поруч із майданчиком, що належить Іранському центру космічних досліджень. Раніше проти нього США запровадили санкції за роботу над іранською програмою балістичних ракет.
  • В уряді Ірану заявили, що його ППО збила один із безпілотників, а два інших вибухнули над складом і завдали незначних пошкоджень даху.
  • Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахян назвав вибух боягузливим ударом. «Такі дії не можуть вплинути на рішучість і намір наших експертів щодо мирного ядерного прогресу», – сказав він.
  • Ізраїльські військові відмовилися від коментарів. Речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер заявив, що американські збройні сили не беруть участі в ударах по Ірану.
  • Атака безпілотників на обʼєкти в місті Ісфахан мала «величезний успіх», попри заяви Ірану про протилежне, пише ізраїльське видання The Jerusalem Post, посилаючись на інформацію західних розвідувальних джерел. Було завдано чотири удари по обʼєкту, що розробляє сучасну зброю, зазначає видання. 
  • Ізраїль не бере на себе відповідальність за удари, але більшість західних розвідувальних та іранських джерел приписують їх Моссаду, зазначає видання.
  • Водночас уряд США не виключає військових дій, щоб перешкодити Ірану отримати ядерну зброю, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтервʼю Al Arabiya. За його словами, іранська влада мала змогу повернутися до міжнародної ядерної угоди наприкінці літа минулого року, проте вона її відкинули.
  • «Тепер наша увага зосереджена на багатьох речах, які сталися з тих пір, включаючи жахливі репресії проти іранського народу, коли молоді люди, зокрема жінки, відстоювали свої основні права, і дуже важливі спільноти роблять те ж саме і жорстоко репресуються режимом. У той же час ми бачимо, як Іран підтримує Росію в її агресивній війні проти України, надаючи їй безпілотники і, можливо, інші системи озброєнь», – сказав Блінкен під час поїздки на Близький Схід.
  • На уточнююче запитання, чи включає відповідь держсекретаря «військовий варіант», він повторив: «Усі варіанти на столі». При цьому Блінкен наголосив, що надає перевагу дипломатичному шляху.

Контекст

У листопаді 2022 року президент США Джо Байден заявив, що так звана ядерна угода, укладена з Іраном у 2015 році, наразі «мертва», але Вашингтон не буде офіційно про це оголошувати.

У Білому дому підтвердили, що питання іранської ядерної угоди не перебуває на порядку денному через антиурядові протести й військову допомогу Росії у війні проти України.

Спільний всеосяжний план дій погоджено у 2015 року Іраном із одного боку й США, ЄС, Великою Британією, Францією, Росією та Китаєм – з іншого. Згідно з умовами угоди, Іран відмовлявся від збагаченого урану, який може використовуватись для виробництва ядерної зброї, в обмін на поступове скасування економічних санкцій.

У 2018 році тодішній президент США Дональд Трамп вийшов із «іранської ядерної угоди», звинуватив Іран у порушенні угоди й відновив усі запроваджені проти Тегерана санкції. Відтоді Іран продовжує відкрито просувати ядерну програму попри заклики не робити цього, а сторони ведуть переговори про параметри відновлення угоди.

Ізраїлю вже приписували успішні атаки, зокрема, на іранський ядерний обʼєкт у Натанзі у липні 2020 року, на інший ядерний обʼєкт у Натанзі – у квітні 2021 року, ще один ядерний обʼєкт у Караджі – у червні 2021 року та знищення близько 120 іранських безпілотників у лютому 2022 року.

Минулого тижня США та Ізраїль провели найбільші в історії спільні військові навчання за участю понад 7500 військовослужбовців із обох країн і низку сценаріїв, щоб перевірити їхню здатність виводити з ладу системи ППО та дозаправляти реактивні літаки, обидва з яких можуть бути ключовими елементами великого військового удару по Ірану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні