Експорт іранської нафти зростає завдяки таємним постачанням до Китаю – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Експорт іранської нафти зростає завдяки таємним постачанням до Китаю – Bloomberg

Shutterstock

Експорт нафти з Ірану в листопаді зріс приблизно до 1,3 млн барелів на день, а минулого місяця був майже найвищим за чотири роки, пише Bloomberg із посиланням на дані аналітичних компаній Vortexa Ltd. і Kpler. Цьогоріч Іран може збільшити постачання нафти та нафтопродуктів на 200 000 барелів на день.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Стрибок стався тому, що санкції проти Москви загрожують скоротити постачання нафти. Ця ситуація має нюанси для США та їхніх союзників, які хочуть низьких цін на нафту, але намагаються обмежити іранський експорт, щоб обмежити ядерну програму країни.
  • Ядерні переговори між Іраном та світовими державами, включаючи США, майже провалилися. Цього тижня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон майже відмовився від угоди, яка б послабила нафтові санкції проти Ірану в обмін на стримування ядерної діяльності.
  • Проте кілька нафтотрейдерів припустили, що США раді продовженню постачання з Ірану, якщо вони допомагають утримувати ціни на нафту під контролем.
Експорт іранської нафти зростає завдяки таємним постачанням до Китаю – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Експорт іранської нафти зростає завдяки таємним постачанням до Китаю – Bloomberg /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

Експорт іранської нафти зростає завдяки таємним постачанням до Китаю – Bloomberg /Фото 3

Інфографіка: Bloomberg

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Додаткові іранські барелі, ймовірно, прямують до Китаю, найбільшого у світі імпортера нафти, під приводом постачання з Малайзії. Малайзійський експорт до Китаю в таких масштабах неможливий. Він майже втричі перевищував середньодобовий видобуток нафти у країні за перші девʼять місяців 2022 року. «Імпорт сирої нафти до Китаю з Ірану досяг нового рекорду в останньому місяці 2022 року», – кажуть у Vortexa.
  • Води Малайзії тривалий час були центром перекачування сирої нафти та нафтопродуктів з одного танкера на інший, іноді приховуючи походження. Наприклад постачання з Ірану та Венесуели були перейменовані на нафту з Малайзії та Оману. Офіційно Китай не імпортував венесуельську нафту з 2019 року, а з кінця 2020 року брав нафту з Ірану лише чотири рази, свідчать дані митниці.
  • На початок минулого року в плавучих сховищах Ірану знаходилися десятки мільйонів барелів нафти. 

Контекст

Експорт нафти Ірану був обмежений з того часу, як колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році вийшов з ядерної угоди 2015 року і знову запровадив санкції, спрямовані на обмеження експорту нафти та повʼязаних із цим доходів уряду Ірану. Експорт досяг найвищого рівня з 2019 року вже за президентства Джо Байдена, який прагнув відродити ядерну угоду. Зростання відбувається, незважаючи на перешкоди, такі як затримка у цих переговорах та конкуренція з боку російської нафти зі знижкою.

Консультант Petro-Logistics, який відслідковує постачання нафти, заявив, що також спостерігається тенденція до зростання експорту іранської нафти, який, на його думку, у грудні досяг найвищого рівня з березня 2019 року. 

Крім Китаю, Іран минулого року розширив свою роль у Венесуелі, яка також перебуває під санкціями США, направивши постачання легкої нафти на переробку та розріджувачів для виробництва сирої нафти, придатної для експорту.

Відновлення ядерної угоди дозволить Ірану збільшити продаж колишнім покупцям, таким як Південна Корея та Європа.

Москва й Тегеран конкурують на ринку нафти і газу, а прості іранці симпатизують радше Україні, ніж Росії. Але іранський і російський режими обʼєднують міжнародна ізоляція, що зростає, внутрішньополітична криза, а головне – непримиренна ворожнеча із США. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні