Категорія
Новини
Дата

В Україні 41% абонентів підключені до енергонезалежного інтернету

1 хв читання

По всій території України 41% абонентів мають підключення до стійких до знеструмлень мереж інтернету на базі PON. Про це сказав директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик в коментарі Forbes. 

Як «Повернись живим» управляє репутацією та будує стосунки із державою і бізнесом? Як побудовано процеси всередині фонду, які стимули та мотивація живлять команду? Як досягається абсолютна прозорість? Дізнайтеся від директора БФ Тараса Чмута вже 23 серпня на форумі «Майстри добра» у Львові. Долучайтеся!

Ключові факти 

  • У жовтні 2023 року лише 37% абонентів в Україні мали стійкий до блекаутів інтернет, заявляв Мацик в інтерв’ю Liga.net. За його словами, у Києві цей показник був 9%. «Зараз по Україні це 41%», – каже Мацик. Для Києва цифри залишились на минулорічному рівні.
  • До кінця 2024 року частка абонентів по Україні, які користуються фіксованим інтернетом на базі PON, може зрости до 50%, розраховують в Мінцифри. 

Контекст 

За рішенням РНБО, яке ввів у дію президент Володимир Зеленський 26 листопада 2022 року, у разі масових відключень оператори зобовʼязані забезпечити безперебійний зв’язок та живлення критичної інфраструктури щонайменше протягом трьох днів. 

На початку червня 2023-го Мінцифри повідомило, що за підтримки Nokia запускає пілотний проєкт із модернізації інтернет-мереж в Україні. У межах проєкту планується оновити телеком-обладнання та перейти на енергонезалежні інтернет-мережі. Як пояснювали в міністерстві, вони більш захищені та стійкі до обстрілів і знеструмлень.

З 22 березня по 8 травня 2024-го Росія розбила майже всі великі ТЕС масованими ракетно-дроновими атаками. Балансувати енергосистему тепловими блоками, які можна було швидко включити в роботу в разі зростання споживання, більше немає можливості.

21 травня премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив «Укренерго» та Міненерго розробити справедливі графіки відключення світла. 

З початком відключень світла провайдери, які обіцяють стійкий до блекаутів інтернет, зіткнулися зі зростанням заявок на підключення. З першими цьогорічними відключеннями світла в травні кількість нових абонентів PON виросла на 40% порівняно з квітнем, каже комерційний директор компанії Vega Богдан Лозниця. Провайдер Lanet, який інвестував у закупівлю акумуляторів і має 10% PON-мережі, за червень отримав 1400 заявок на підключення нових абонентів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд