Категорія
Новини
Дата

В Україні арештували активи ексдепутата Держдуми РФ на 10 млрд грн

Арештовано активи 169 об’єктів нерухомості на суму понад 10 млрд грн, які належать ексдепутату Держдуми РФ та «паперовому магнату», який займався бізнесом в Україні, повідомила пресслужба Національної поліції. Ймовірно, йдеться про бізнесмена Володимира Крупчака.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство встановило, що службові особи підприємств налагодили схему виведення коштів до РФ та механізм ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.
  • Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України ці підприємства продовжували здійснювати фінансові операції з країною-агресором через посередників із ЄС. Отримані прибутки поповнювали російський бюджет, з якого фінансується ворожа армія рф та її злочинні дії на території України, заявляє слідство.
  • Розслідуються факти ухилення від сплати податків та легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. Накладено арешт на корпоративні права, заводи, комбінати, земельні ділянки та інші обʼєкти нерухомості на понад 10 млрд грн. Планується передача арештованих активів в управління АРМА.

Контекст

Правоохоронці не називають прізвища фігуранта справи. Ймовірно, йдеться про власника Київського картонно-паперового комбінату (м. Обухів) Володимира Крупчака.

7 вересня стало відомо, що суд наклав арешт на корпоративні права та 25 об’єктів нерухомості підприємств, які є одними з найбільших виробників паперу та картону на території України. Бенефіціарним власником цих підприємств є громадянин РФ – ексдепутат Держдуми РФ, повідомили в Офісі генпрокурора. За даними Forbes, це Крупчак. 

Володимир Крупчак офіційно з’явився в Україні в 2000 році. Тоді він став заступником голови наглядової ради і радником гендиректора Київського картонно-паперового комбінату (м. Обухів).

У тому ж році Крупчак ініціював створення в Архангельській області РФ політичної регіональної організації «Єдність», яка пізніше трансформувалася в «Єдину Росію».

З 2004-го по 2007 рік був депутатом Держдуми від партії «Єдина Росія» і очолював підкомітет з лісових ресурсів Комітету з природних ресурсів і природокористування.

У 2011 році стає радником з інвестиційної політики австрійсько-німецького Pulp Mill Holding, який є формальним власником Київського КПК. У 2018 році Крупчак став кінцевим бенефіціаром українського підприємства саме через Pulp Mill Holding.

Після корпоративного конфлікту з російським олігархом Олегом Дерипаскою через Архангельський целюлозно-паперовий комбінат, який є головним активом бізнесмена, Крупчак повністю перебрався в Україну. У 2007 році отримав українське громадянство. 

Forbes Україна на початку 2020 року помістив Крупчака на 11-те місце в рейтингу найбагатших бізнесменів України, оцінивши його статки в $660 млн. При цьому зазначалося, що зайняти цю позицію йому допомогли російські активи. Після публікації рейтингу адвокати Володимира Крупчака повідомили виданню, що він в 2019 році отримав паспорт Кіпру і відмовився від громадянства України.

У системі YouControl країною громадянства Крупчака вказано Кіпр. За даними «Interfax Україна», він – підданий Великої Британії. Проте невідомо, чи полишив Крупчак російське громадянство. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні