Категорія
Новини
Дата

В Україні до кінця року зростатиме зарплата і конкуренція за працівників – НБУ

Середня номінальна зарплата у 2023-му зросте на 19,6%, реальна (з урахуванням інфляції) – на 3,9%, йдеться в Інфляційному звіті НБУ за липень 2023 року. У квітневому звіті Нацбанк прогнозував зростання на 21,9% і 3,7% відповідно. Як зазначається у звіті, фінансовий стан домогосподарств поліпшується разом з адаптацією бізнесу до роботи в умовах війни.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У 2024 році номінальна зарплата зросте на 16,1%, реальна – на 5,2%, у 2025-му номінальна – на 12,8%, реальна – на 5,4%, прогнозують в НБУ.
  • Конкуренція підприємств за кваліфікованих працівників разом із пожвавленням економічної активності, а також виплати у бюджетному секторі, зокрема військовим, поліпшили фінансовий стан домогосподарств, зазначається у звіті. 
В Україні до кінця року зростатиме зарплата і конкуренція за працівників – НБУ /Фото 1
  • Опосередковані оцінки за податковими даними, а також за зарплатами, що пропонуються у вакансіях на сайтах пошуку роботи, свідчать щонайменше про подальше зростання номінальної оплати праці. 
  • За даними щодо виплат зарплат на картки банків, зростала й оплата праці у реальному вимірі, констатують в НБУ. Аналітики це пояснюють, зокрема, й сповільненням інфляції. 
В Україні до кінця року зростатиме зарплата і конкуренція за працівників – НБУ /Фото 2
  • Динаміка пропозиції робочої сили в останні місяці практично повернулася на докризову траєкторію, зазначає НБУ. Зайнятість збільшувалася як за рахунок повернення українців до звичних умов роботи, так і за рахунок працевлаштування на новій роботі, йдеться у звіті. 
  • Зокрема, помітно поліпшилася ситуація із зайнятістю внутрішньо переміщених осіб (ВПО), серед яких безробіття було вищим, ніж загалом в економіці. Це свідчить про адаптацію ВПО на нових місцях проживання, йдеться в інфляційному звіті НБУ.
  • Зростання витрат на оплату праці триватиме, прогнозують в НБУ, посилаючись на дані опитування підприємств. Цьому сприятимуть адаптація бізнесу до роботи в умовах значних безпекових ризиків та збереження м’якої фіскальної політики, вважають аналітики.
  • У звіті прогнозується, що відновлення економіки зумовлюватиме подальше пожвавлення попиту на робочу силу. Що своєю чергою на тлі все ще високої інфляції підтримуватиме значні темпи росту номінальних трудових доходів, особливо в секторах, де виникатиме дефіцит кваліфікованої робочої сили.
  • У повоєнний час цьому додатково сприятиме посилення конкуренції із закордонними роботодавцями за мобільну робочу силу. Підвищення трудових доходів у реальному вимірі відновиться в поточному році, проте темпи залишатимуться доволі низькими через усе ще високу інфляцію та повільне зростання продуктивності.

Контекст

За прогнозом НБУ, рівень безробіття поступово скорочуватиметься: до 19% у поточному році та до 16,9% і 14,4% відповідно в наступних роках. Цьому насамперед сприятиме відновлення економічної активності.

Проте, як зазначається у звіті, рівень безробіття залишатиметься вищим, ніж до повномасштабного вторгнення, через збереження значних диспропорцій на ринку праці. Це, зокрема, пояснюватиметься нерівномірним економічним відновленням за секторами та регіонами через наслідки війни.  

В інфляційному звіті за червень НБУ відзначав зростання попиту на робочу силу. Частково це повʼязано з сезонністю, зокрема сільгоспроботами, а частково – з мобілізацією співробітників, у тому числі критичної інфраструктури, та посиленням труднощів із пошуком персоналу. Кількість претендентів на одну вакансію суттєво зменшилася і в травні була близькою до рівня травня 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні