Категорія
Новини
Дата

В Україні до кінця року зростатиме зарплата і конкуренція за працівників – НБУ

2 хв читання

Середня номінальна зарплата у 2023-му зросте на 19,6%, реальна (з урахуванням інфляції) – на 3,9%, йдеться в Інфляційному звіті НБУ за липень 2023 року. У квітневому звіті Нацбанк прогнозував зростання на 21,9% і 3,7% відповідно. Як зазначається у звіті, фінансовий стан домогосподарств поліпшується разом з адаптацією бізнесу до роботи в умовах війни.

Ключові факти

  • У 2024 році номінальна зарплата зросте на 16,1%, реальна – на 5,2%, у 2025-му номінальна – на 12,8%, реальна – на 5,4%, прогнозують в НБУ.
  • Конкуренція підприємств за кваліфікованих працівників разом із пожвавленням економічної активності, а також виплати у бюджетному секторі, зокрема військовим, поліпшили фінансовий стан домогосподарств, зазначається у звіті. 
В Україні до кінця року зростатиме зарплата і конкуренція за працівників – НБУ /Фото 1
  • Опосередковані оцінки за податковими даними, а також за зарплатами, що пропонуються у вакансіях на сайтах пошуку роботи, свідчать щонайменше про подальше зростання номінальної оплати праці. 
  • За даними щодо виплат зарплат на картки банків, зростала й оплата праці у реальному вимірі, констатують в НБУ. Аналітики це пояснюють, зокрема, й сповільненням інфляції. 
В Україні до кінця року зростатиме зарплата і конкуренція за працівників – НБУ /Фото 2
  • Динаміка пропозиції робочої сили в останні місяці практично повернулася на докризову траєкторію, зазначає НБУ. Зайнятість збільшувалася як за рахунок повернення українців до звичних умов роботи, так і за рахунок працевлаштування на новій роботі, йдеться у звіті. 
  • Зокрема, помітно поліпшилася ситуація із зайнятістю внутрішньо переміщених осіб (ВПО), серед яких безробіття було вищим, ніж загалом в економіці. Це свідчить про адаптацію ВПО на нових місцях проживання, йдеться в інфляційному звіті НБУ.
  • Зростання витрат на оплату праці триватиме, прогнозують в НБУ, посилаючись на дані опитування підприємств. Цьому сприятимуть адаптація бізнесу до роботи в умовах значних безпекових ризиків та збереження м’якої фіскальної політики, вважають аналітики.
  • У звіті прогнозується, що відновлення економіки зумовлюватиме подальше пожвавлення попиту на робочу силу. Що своєю чергою на тлі все ще високої інфляції підтримуватиме значні темпи росту номінальних трудових доходів, особливо в секторах, де виникатиме дефіцит кваліфікованої робочої сили.
  • У повоєнний час цьому додатково сприятиме посилення конкуренції із закордонними роботодавцями за мобільну робочу силу. Підвищення трудових доходів у реальному вимірі відновиться в поточному році, проте темпи залишатимуться доволі низькими через усе ще високу інфляцію та повільне зростання продуктивності.

Контекст

За прогнозом НБУ, рівень безробіття поступово скорочуватиметься: до 19% у поточному році та до 16,9% і 14,4% відповідно в наступних роках. Цьому насамперед сприятиме відновлення економічної активності.

Проте, як зазначається у звіті, рівень безробіття залишатиметься вищим, ніж до повномасштабного вторгнення, через збереження значних диспропорцій на ринку праці. Це, зокрема, пояснюватиметься нерівномірним економічним відновленням за секторами та регіонами через наслідки війни.  

В інфляційному звіті за червень НБУ відзначав зростання попиту на робочу силу. Частково це повʼязано з сезонністю, зокрема сільгоспроботами, а частково – з мобілізацією співробітників, у тому числі критичної інфраструктури, та посиленням труднощів із пошуком персоналу. Кількість претендентів на одну вакансію суттєво зменшилася і в травні була близькою до рівня травня 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні