Категорія
Новини
Дата

В Україні кількість благодійних організацій зросла майже удвічі від початку вторгнення – Опендатабот

Кількість благодійних організацій зросла на 74% від початку повномасштабного вторгнення, на початок грудня в Україні їх нараховується 20 671, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот. Водночас загальна кількість неприбуткових організацій, до яких належать і благодійні, майже не змінилася.

Ключові факти

  • Загалом в Україні нараховується 208 385 неприбуткових організацій. Серед них найбільше громадських обʼєднань – 57 497, або 27,5% від загальної кількості.
  • На другому місці – обʼєднання спiввласникiв багатоквартирного будинку (16%), далі йдуть неприбуткові бюджетні установи (15%), релігійні (10,4%) і благодійні організації (9,9%) та інші.
  • Помітно скоротилася кількість бюджетних установ і творчих спілок – на 27,6% і 26,9% відповідно.
  • Згідно із оприлюдненими даними, у Києві зареєстровано найбільше неприбуткових організацій – 11,8% від загальної кількості в країні, і щороку їх кількість зростає.
В Україні кількість благодійних організацій зросла майже удвічі від початку вторгнення – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

В Україні кількість благодійних організацій зросла майже удвічі від початку вторгнення – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За період повномасштабної війни у столиці додалося понад 4000 таких установ, друге місце посідає Львівська область (7,8%), третє – Дніпропетровщина (7,3%). 

Контекст

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України – UNITED24, «Повернись живим» та Фонду Сергія Притули – надійшло 8,35 млрд грн. Це на 22% менше, ніж протягом другого півріччя 2022-го. Однак у червні було зафіксовано абсолютний рекорд – 2,4 млрд грн.

За девʼять місяців три найбільших фонди України зібрали 12,5 млрд грн. Лідерство продовжує утримувати платформа UNITED24. Фонд «Повернись живим» у серпні побив своєрідний рекорд, отримавши найбільшу для себе суму донатів за останні півтора року, йшлося в аналізі платформи Опендатабот.

Україна стала другою країною у світовому рейтингу благодійності, повідомила минулого місяця британська організація CAF. Україна набрала 13 очок із 2022 року, і її порівнюють зі «справжнім альпіністом». Торік Україна посіла у рейтингу 10-те місце. Зазначається, що серед дорослих українців 78% допомагають незнайомцям, 70% – донатять і 37% – волонтерять.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні