Категорія
Життя
Дата

Новий рівень. Антон Тимошенко – перший стендапер, який зробив солд-аут на найбільшому концертному майданчику країни. Як це вдалося та скільки можна заробити гумором в Україні

Антон Тимошенко /Оля Закревська для «Підпільного стендапу»

Кількість підписників на Instagram-сторінці Тимошенка збільшується: на початку квітня 2023-го їх було майже 48 300, нині їх кількість становить 76 500, свідчать дані Social Blade Фото Оля Закревська для «Підпільного стендапу»

Стендап «На межі», на який купили квитки 3457 глядачів, пройде 14 жовтня у Палаці «Україна». Його автор, Антон Тимошенко, оголосив про солд-аут за півтора місяця від початку промокампанії. Прибуток – приблизно 2 млн грн – віддадуть на благодійність. Як Тимошенко будував промо поки наймасштабнішого стендап-концерту в Україні

«Своєю працелюбністю Антон Тимошенко мотивує інших змінювати культуру стендапу в Україні», – каже про колегу стендап-комік Сергій Ліпко. Протягом повномасштабного вторгнення Тимошенко зібрав два Жовтневих палаци і 3 млн грн для ЗСУ в турах Україною та Європою. Нині триває всеукраїнський тур. Його фінальний концерт, квитки на який придбали 3457 глядачів, відбудеться у Палаці «Україна». Це найбільший суто концертний майданчик країни. «Український стендап має вийти на новий рівень, і треба його туди вивести», – каже Тимошенко, який увійшов до списку Forbes «30 до 30» 2023 року. 

Тимошенко був певен: на концерт прийдуть. Комік бачив зростання власної популярності та запиту на український стендап. Кількість підписників на Instagram-сторінці Тимошенка збільшується: на початку квітня 2023-го їх було майже 48 300, зараз – 76 500, свідчать дані Social Blade. YouTube-канал «Підпільного стендапу», резидентом якого є Тимошенко, у листопаді 2020-го набирав 469 000 переглядів на місяць, свідчать дані того самого джерела. У вересні 2023 року ця цифра сягає майже 2 млн переглядів.  

«Була впевненість, що аудиторія сформувалась і підтримає цю ідею, – каже Тимошенко. – І розуміння, що така велика подія може бути гарним інструментом для збору на благодійність». 

Ідея грандіозного благодійного концерту добре спрацювала на рекламу. «Мета заходу – зібрати кошти для Сил оборони, тож нас підтримало багато людей, і ми отримали гарні органічні охоплення», – каже директорка з розвитку «Підпільного стендапу» Кіра Савченко. Це дало змогу знизити витрати на рекламу. Інвестиції в промокампанію становили близько 150 000 грн, каже вона. 

Як побудована промокампанія

Промокампанія Тимошенка стартувала 11 серпня з відео, де комік в образі Джокера їде до Палацу «Україна». Ролик анонсував всеукраїнський тур і великий концерт у Києві. За два місяці на YouTube-каналі «Підпільного» його подивилися понад 20 000 разів, а на Instagram-сторінці Тимошенка вподобали понад 7000 разів. Після публікації відео на сторінках коміка на концерт в «Україні» придбали понад 1000 квитків. 4 жовтня Тимошенко оголосив про солд-аут сольника.

У рекламі робили акцент на диджитал, здебільшого просуваючи пости про концерт у соцмережах. «Бюджет на зовнішню рекламу я попросив зменшити удвічі, бо для стендапу це більше іміджева історія, – каже Тимошенко. – Жовтневий палац ми збирали тільки за допомогою диджиталу». Афіша з’явилася біля Палацу «Україна» та у ще 23 локаціях. А коли проморолик вперше показали на екрані ТРЦ «Гулівер», майже всі квитки на концерт були вже продані. 

Перед туром Тимошенко активно з’являвся на YouTube-каналах блогерів. Інтерв’ю з ним на каналі «Це ніхто не буде дивитись» Емми Антонюк набрало 185 000 переглядів, на шоу Євгена Яновича «20:23» – 172 000, а на каналі «Розмова» Сергія Лиховиди – 122 000. Збільшила охоплення участь у подкасті «Гуртом та вщент» із Сергієм Притулою та підтримка «Підпільного стендапу»: за два місяці з Тимошенком вийшли передачі «Підпільний кіноклуб», «Підпільні розгони» і «Майже інтелектуальне шоу».  

Скільки принесе великий концерт 

Які виклики довелося подолати під час організації концерту? Перший – бюрократія в Палаці «Україна». «Не скажу, що це виклик, радше багато кропіткої роботи», – каже Савченко. Концерт планували навесні, коли будівлю Палацу ремонтували. Були переживання «а якщо не встигнуть відремонтувати», «а якщо не будуть купувати квитки», «а якщо будуть обстріли», пригадує вона.   

Точних даних про дохід від продажу квитків Тимошенко поки не має. Вартість квитка – від 400 грн до 2500 грн. За оцінкою Forbes, приблизна сума, яку міг принести продаж, становить понад 3 млн грн. З неї покриють витрати на рекламу, оренду зали, техніку, зйомку. Хтось працює безкоштовно, хтось – за мінімальну оплату, каже Савченко. Весь прибуток з концерту – за прогнозами, це 2 млн грн – планують передати на ЗСУ. «Ще будуть аукціони, і ми додамо гроші, які я зібрав у інших містах», – каже Тимошенко. 

Основний спонсор туру – бренд Captain Morgan. У Палаці «Україна» доволі дорога оренда, каже Тимошенко. Її вартість – 525 000 грн, повідомив Forbes на умовах анонімності один із організаторів музичних концертів. «Ми передаємо кошти на ЗСУ, тож не хотіли покривати цю суму з продажу квитків, – каже Тимошенко. – Спонсорська допомога майже закриває питання оренди». 

«Своєю працелюбністю Антон Тимошенко мотивує інших змінювати культуру стендапу в Україні», – каже про колегу стендап-комік Сергій Ліпко /Оля Закревська для «Підпільного стендапу»

«Своєю працелюбністю Антон Тимошенко мотивує інших змінювати культуру стендапу в Україні», – каже про колегу стендап-комік Сергій Ліпко Фото Оля Закревська для «Підпільного стендапу»

Як заробляє Антон Тимошенко

Свою бізнес-модель Тимошенко називає хаотичною: «вона ще випрацьовується». Він працює на радіо, виступає на корпоративах та їздить в тури. «Віддаю більше, ніж заробляю, і це моя принципова позиція, – каже Тимошенко. – З минулого сольного туру я заробив мало». Тоді комік їздив Україною та Європою з концертом «Жартую» і зібрав два Жовтневих палаци. 

Півторагодинну онлайн-версію концерту вартістю 300 грн – 20% від продажу йде на ЗСУ – уже придбали понад 2000 разів, каже комік. Це гарний результат і фінансова подушка, додає він. Концерт із Палацу «Україна» «На межі» Тимошенко теж планує викласти онлайн, але з раннім платним доступом, тобто для тих, хто хоче подивитися стендап одразу після публікації. Згодом концерт викладуть у вільний доступ. 

Найпопулярніший виступ стендапера Тимошенка в YouTube – відео сольного виступу «Прожитковий максимум» трирічної давнини, яке набрало 503 000 переглядів. Для порівняння, найпопулярніший український виступ стендапера на YouTube – стендап «Про родичів з Росії та повернення в Київ» Василя Байдака, який набрав 987 000.

Зі слів Тимошенка, щомісяця він заробляє не менше $2000 – це залежить від кількості концертів і корпоративів. В одному місті можна заробити $1000, в іншому – 5000 грн, розповідає комік. Частина цих коштів йде організаторам, частина – на підтримку армії. Можна збирати більші зали, але для цього треба багато грошей на рекламу, пояснює стендапер.

Стратегії розвитку особистого бренду Тимошенко не має. «Роблю те, що подобається, та намагаюся приносити користь, – каже комік. – Може, потім стане вона більш структурованою, але зараз про це думати не хочеться».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні