Блокада кордону польськими перевізниками затримує волонтерську допомогу для ЗСУ – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Блокада кордону польськими перевізниками затримує волонтерську допомогу для ЗСУ – Reuters

Getty Images

Благодійні та неурядові організації, які надають допомогу Збройним силам України, стикаються із затримками на кілька тижнів у постачанні критично важливих дронів, електроніки та пікапів через протести польських перевізників на кордоні, пише Reuters із посиланням на три джерела.

Ключові факти

  • Хоча протестувальники заявляють, що пропускають гуманітарну та військову допомогу, багато ресурсів, необхідних Збройним силам України, купують цивільні організації, їх перевозять на комерційних вантажівках.
  • Директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут повідомив, що десятки систем нічного бачення та пікапів, а також сотні дронів, закуплених його командою, застрягли на кордоні на кілька тижнів. «Це погано, тому що вони привʼязані до проєктів, термінів і дедлайнів… Справи йдуть, але повільніше, ніж раніше», – сказав він Reuters.
  • Він додав, що «Повернись живим» намагається укласти угоду з польською владою, щоб забезпечити безперешкодний прохід їхньої допомоги.
  • «Пікапи всі поставляються з-за кордону, комплекти нічного бачення всі поставляються з-за кордону… FPV-дрони зазвичай постачаються з-за кордону, і це (протест) гальмує нашу роботу», – заявив Чмут.
  • Також протести на кордоні торкаються виробників військової техніки, сказав Віктор Долгопʼятов, керівник некомерційного підприємства «Інженерний корпус», яке виробляє різні види техніки. «Якщо блокада продовжиться, це може стати і вже стає великою проблемою», – сказав він.
  • Він повідомив, що блокада кордону затримала постачання запчастин для машин, а також компонентів для блоків живлення, які використовуються в двигунах дронів та радіостанціях.
  • Керівник благодійного фонду «Україна в броні» Анатолій Акулов заявив, що вартість перевезення з Польщі до України, яка зазвичай складає $1700–2300 за контейнер, у листопаді зросла приблизно до $5000. Він також підтвердив, що постачання запчастин для дронів та гуманітарних вантажів затримується. 

Контекст

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП «Угринів – Долгобичув» почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т. 

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні