Категорія
Новини
Дата

Як донатять українці. З початку року три найбільші фонди зібрали 12,5 млрд грн

За дев'ять місяців 2023 року три найбільших фонди України зібрали 12,5 млрд грн. Лідерство продовжує тримати платформа United24. Фонд «Повернись живим» у серпні побив своєрідний рекорд, отримавши найбільшу для себе суму донатів за останні півтора року, йдеться в аналізі платформи «Опендатабот».

Ключові факти

  • Найбільше донатів у період з січня по вересень зібрала платформа United24 – понад 7,9 млрд грн, або 63% від загального обсягу. Майже чверть коштів – понад 3 млрд грн – отримав фонд «Повернись живим», ще близько 1,5 млрд грн (12%) українці перерахували до Благодійного фонду Сергія Притули.
  • Від початку року найбільше пожертв надійшло для потреб ЗСУ – понад 7 млрд грн (89% від загального обсягу). 
  • У травні 2023 року платформа United 24 розпочала збори за двома новими напрямами – на гуманітарне розмінування та потреби освіти і науки. Протягом пʼяти місяців на відповідні рахунки було перераховано 31 млн грн на 76 млн грн. 
  • Фонд «Повернись живим» у серпні 2023-го побив своєрідний рекорд – тоді на його рахунки надійшло 500 000 млн грн, що є найкращим показником за останні півтора роки. Більше донатів цей фонд збирав лише у перші місяці повномасштабного вторгнення. 281 млн грн, або понад половину серпневих донатів, «Повернись живим» отримав за пʼять днів – з 14-го по 18-те число. Саме тоді у фонді проходив проєкт «Операція «Єдність», у рамках якого збиралися кошти на 10 000 FPV-дронів з боєкомплектом. Загалом з травня 2022 року на рахунки цього фонду, в середньому, надходило 320 млн грн на місяць.
  • Благодійний фонд Сергія Притули рекордну суму донатів – майже 243 млн грн – зібрав у червні. У фонді зазначають, що це повʼязано із проведенням мегазбору на закупи українським військовим безпілотників, човнів та вантажівок. Загалом, в середньому, на місяць Фонд Притули збирає 170 млн грн.
Як донатять українці. З початку року три найбільші фонди зібрали 12,5 млрд грн /Фото 1
Як донатять українці. З початку року три найбільші фонди зібрали 12,5 млрд грн /Фото 2
Як донатять українці. З початку року три найбільші фонди зібрали 12,5 млрд грн /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України – United24, «Повернись живим» та Фонду Притули – надійшло 8,35 млрд грн. Це на 22% менше, ніж протягом другого півріччі 2022-го. Однак у червні було зафіксовано абсолютний рекорд – 2,4 млрд грн.

У 2022 році фонд «Повернись живим» отримав 1,7 млн донатів на суму 5,7 млрд грн. Основними благодійниками фонду і в Україні, і за кордоном були фізичні особи – 68%. 25% благодійників становили юридичні особи, 7% – підприємці, йдеться у звіті «Повернись живим».

У травні повідомлялося, що за рік з початку роботи фандрейзингової платформи UNITED24 на її рахунки в НБУ було зібрано понад $325 млн внесків. За даними президентської платформи, до збору коштів долучились міжнародні компанії, український бізнес, благодійні організації, світові знаменитості та донори зі 110 країн.

За даними Фонду Сергія Притули, за рік великої війни загальний бюджет зборів становив понад 4 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні