Категорія
Новини
Дата

В Україні в червні зареєстровано рекордну кількість підприємців за останні три роки

1 хв читання

Українці в червні відкрили рекордну кількість ФОПів за останні три роки – понад 31 000. Найбільш популярною сферою під час великої війни стала роздрібна торгівля, свідчать дані сервісу Опендатабот. 

Ключові факти

  • Загалом за перше півріччя 2023 року українці відкрили трохи менше 134 000 нових справ – це майже 70% від кількості відкритих ФОПів за весь 2022 рік. 
В Україні в червні зареєстровано рекордну кількість підприємців за останні три роки /Фото 1
  • Більшість «новоспечених» бізнесменів займаються роздрібною торгівлею, але як і раніше вистачає тих, хто вирішив працювати в сфері ІТ.
  • Найбільш затребувані сфери, у яких відкриваються нові справи, не змінюються. Як торік, у першій половині 2023 року перше місце посіла роздрібна торгівля – нею офіційно почали займатися понад 38 000 українців. 
  • Другим за популярністю залишається КВЕД «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність», який був найпопулярнішим до початку великої війни. Цьогоріч у цій сфері власну справу вже розпочали вже 12 000 підприємців. 
  • До трійки також потрапив КВЕД «Надання інших індивідуальних послуг» – у цій сфері розпочали працювати понад 8000 ФОПів.
В Україні в червні зареєстровано рекордну кількість підприємців за останні три роки /Фото 2
  • Серед регіонів лідером за кількістю новостворених ФОПів у першому півріччі став Київ – понад 19 000. Друге і третє місце посіли Дніпропетровська та Львівська області – майже 12 000 та понад 10 000 ФОПів відповідно. Найгірші показники реєстрації – у тих регіонах, які повністю або частково окуповані та на території яких наразі відбуваються бойові дії.
В Україні в червні зареєстровано рекордну кількість підприємців за останні три роки /Фото 3

Контекст

У 2020 році Мінцифри запустило реєстрацію бізнесу онлайн через портал «Дія». Відкрити ФОП можна було за 10 хв. Пізніше процес автоматизували, прибравши з нього людину-реєстратора, і скоротили за часом у пʼять разів. Оновлену послугу Мінцифри презентувало на Diia Summit навесні 2021 року.

21 червня на порталі «Дія» запустили автоматичне закриття ФОПів.

За даними Опендатабот, перший рік повномасштабної війни не став рекордним за кількістю закритих справ. За рік закрито 203 921 ФОП. У попередні роки в середньому в Україні закривалось 260 000 ФОПів на рік. 

Кількість новостворених справ із залишком перекриває чисельність бізнесів, що припинили роботу, зазначає Опендатабот. За той самий період зареєстровано 208 936 нових ФОПів.

Кількість нових компаній значно перевищила чисельність закритих справ. За час великої війни було зареєстровано понад 32 000 компаній, а припинили роботу та стали неактивними 5728 бізнесів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні