Категорія
Новини
Дата

У готівковий обіг у першому півріччі додалося 36,5 млрд грн

1 хв читання

У готівковому обігу України станом на 1 липня року перебувало 800,9 млрд грн, що на 36,5 млрд грн, або 4,8 %, більше, ніж на початок року, повідомляє пресслужба НБУ. Станом на 1 січня в обігу було 764,4 млрд грн.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • НБУ зазначає, що темпи зростання готівки в обігу цьогоріч залишаються невисокими та пов’язані насамперед із сезонними факторами, бо традиційно влітку пожвавлюється попит на готівку.
  • Також це повʼязано з перебоями з енергоживленням після атак Росії на енергетичну інфраструктуру, які стимулюють громадян мати певний запас готівки.
  • У готівковому обігу перебуває 2,7 млрд шт. банкнот на загальну суму 793,5 млрд грн, а також 14,7 млрд шт. монет (без пам’ятних та інвестиційних) на суму 7,3 млрд грн.
  • На одного жителя України на 1 липня цього року припадало: 65 банкнот і 181 шт. платіжних розмінних та обігових монет.
  • Найбільше в готівковому обігу перебуває банкнот номіналом 500 грн, монет – номіналом 10 копійок. Найменше – банкнот номіналом 50 грн і монет номіналом 10 грн.
У готівковий обіг у першому півріччі додалося 36,5 млрд грн /Фото 1

Інфографіка: НБУ

Контекст

У червні 2024 року ВВП України зріс на 1,1% (±1%) порівняно з червнем минулого року. Зростання економіки продовжує сповільнюватися – у травні ВВП зріс на 3,7%, у квітні – на 4,3%. За перше півріччя зростання ВВП оцінюється на рівні 4,1% (±1%) порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляло Мінекономіки. 

Основним чинником сповільнення темпів росту ВВП у Мінекономіки назвали відключення електроенергії через її дефіцит.

У макропрогнозі на 2024 рік НБУ погіршив зростання ВВП з 3,6% до 3%. Проблемою для зростання економіки цьогоріч будуть стримані бюджетні видатки на початку року, блокування західного кордону та руйнування об’єктів енергетики. Натомість на користь зростання ВВП виступатимуть стабільна робота морського коридору, сприятлива погода й збільшення внутрішнього попиту, зазначає Нацбанк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд