Категорія
Новини
Дата

В Україні відкрили доступ до реєстру санкцій

1 хв читання

В Україні запрацював Державний реєстр санкцій. Відтепер кожен бажаючий може отримати доступ до актуальної та достовірної інформації про підсанкційних юридичних і фізичних осіб, йдеться у повідомленні пресслужби РНБО України.

Ключові факти

  • У реєстрі – 17 202 фізичних і юрособи. Ведення реєстру забезпечує Апарат РНБО.
  • Реєстр – це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх субʼєктів, щодо яких застосовано санкції.
  • Джерелами інформації реєстру є рішення РНБО, а також судові рішення про застосування санкцій.
  • Дані в реєстрі оновлюються оперативно. Вони відкриті й загальнодоступні, крім випадків, передбачених законом, зазначається у повідомленні. На сайті є можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про особу.
В Україні відкрили доступ до реєстру санкцій /Фото 1

Так у реєстрі виглядає інформація про санкції проти колишнього нардепа Віктора Медведчука

Контекст

За даними організації StateWatch, в Україні – понад 900 комерційних обʼєктів, які належать уряду РФ і російським державним компаніям. Йдеться про корпоративні права на 79 підприємств і рухоме майно: вісім літаків; 11 морських суден; 552 одиниці рухомого складу РЖД (напіввагони, вагони, платформи, тягачі тощо); 58 легкових автомобілів; 18 автобусів і вантажівок; складові для літаків, авто, причепи, газовидобувні конструкції.

За даними платформи «Як конфіскувати російські активи в Україні?», наразі в Україні конфісковано $85 000 та понад 77 млн грн грошових активів, 136 обʼєктів нерухомості, 277 одиниць транспорту, корпоративні права й акції 39 підприємств і трьох банків, а також 537 цінностей і творів мистецтва.

У липні 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про створення Державного реєстру санкцій.

Президент Володимир Зеленський підписав указ №36/2024 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 січня 2024 року «Про затвердження Положення про Державний реєстр санкцій». Указ набрав чинності з дня його оприлюднення. Контроль за виконанням рішення РНБО України, введеного в дію цим указом, покладено на секретаря РНБО України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні