Категорія
Новини
Дата

В Україні запустять Державний реєстр санкцій

2 хв читання

Верховна Рада ухвалила закон про створення Державного реєстру санкцій. За проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій» №8392 у другому читанні та в цілому проголосували 314 народних депутатів.

Ключові факти

  • Закон передбачає створення Держреєстру санкцій для публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про суб’єктів, щодо яких застосовано персональні санкції.
  • У Реєстрі зазначається інформація щодо підстав для застосування, скасування чи внесення змін до санкцій; перелік санкцій, що застосовуються, скасовуються чи змінюються, стосовно кожної особи, щодо якої застосовано санкції.
  • Реєстр ведеться державною та англійською мовами з використанням програмного забезпечення, розробленого відповідно до національних стандартів.
  • Законопроєктом внесено зміни до закону «Про санкції». Встановлюється спеціальний строк для звернення з заявою до суду про конфіскацію активів підсанкційних осіб. У документі його пропонується подовжити з трьох місяців на увесь період дії воєнного стану.
  • Внесено зміни до Кодексу адміністративного судочинства. Збільшаться строки розгляду таких справ у судах першої та апеляційної інстанцій і передбачається можливість проголошення на судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини рішення (скорочене рішення).
  • Продовжено з 10 до 30 днів строк розгляду колегією ВАКС справи про застосування санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів підсанкційної особи. 
  • «Це очевидна річ – для того, щоб вимагати належного дотримання санкційних обмежень, має бути офіційне джерело, яке б забезпечило можливість швидкої перевірки на застосування санкцій», – зазначила очільниця Департаменту санкційної політики Мінʼюсту Інна Богатих.
  • За її словами, документом також усувається колізія по строках звернення до суду, яка існувала між Кодексом адміністративного судочинства та законом «Про санкції», що щоразу давало примарний шанс опонентам клопотати про пропуск строку; збалансовуються (дещо збільшуються) строки розгляду та строки оскарження, уточнюються інші процесуальні питання.
  • Ведення Реєстру забезпечує Апарат РНБО, який є його держателем.

Контекст

За даними організації StateWatch, в Україні – понад 900 комерційних обʼєктів, які належать уряду РФ і російським державним компаніям. Йдеться про корпоративні права на 79 підприємств і рухоме майно: вісім літаків; 11 морських суден; 552 одиниці рухомого складу РЖД (напіввагони, вагони, платформи, тягачі тощо); 58 легкових автомобілів; 18 автобусів і вантажівок; складові для літаків, авто, причепи, газовидобувні конструкції.

За даними платформи «Як конфіскувати російські активи в Україні?», наразі в Україні конфісковано $85 000 та понад 77 млн грн грошових активів, 136 обʼєктів нерухомості, 277 одиниць транспорту, корпоративні права й акції 39 підприємств та трьох банків, а також 537 цінностей і творів мистецтва.

16 червня президент Володимир Зеленський підписав і відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати, зокрема, Сенс Банк російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена.

29 червня повідомлялося, що Мінʼюст подав позов до ВАКС про застосування санкції у вигляді стягнення активів групи VS Energy, яку повʼязують із росіянином Гінером.

Вищий антикорупційний суд вже прийняв рішення про застосування санкцій до низки комерційних структур та їхніх власників. До держбюджету надійшли активи на мільярди гривень кількох наближених до Кремля російських олігархів, зокрема братів Ротенбергів, Олега Дерипаски, Євгена Гінера та інших.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні