Категорія
Новини
Дата

В Україні викрили хакерський сервіс, який «заробив» понад $1 млн на обкраданні іноземних компаній

В Україні діяв потужний хакерський сервіс, який обікрав 50 іноземних компаній на $1 млн, повідомила пресслужба СБУ. Його послугами користувалися міжнародні хакерські угрупування, які зламували системи державних та комерційних установ, розповсюджували віруси-вимагачі і проводили DDoS-атаки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • СБУ та кіберпоіція припинили діяльність хакерського сервісу, який організували громадяни України. Адміністрували його із домашніх персональних комп’ютерів, маскуючись під різноманітними нікнеймами в Darknet.
  • Сервіс дозволяв підвантажувати через платформу віруси, шпигунське програмне забезпечення та інші шкідливі програми, заявляють в СБУ. Зловмисники здійснювали хакерські атаки на іноземні компанії, а також надавали платні послуги із підміни ІР-адрес іншим хакерам.
  • За попередніми оцінками, за час діяльності група «заробила» понад $1 млн.
  • Хакерські угрупування розповсюджували віруси-вимагачі, які шифрують наявну на ПК інформацію і вимагають у користувача «викуп» за ключ, проводили DDoS-атаки, щоб паралізувати роботу систем тощо.

Контекст

З початку пандемії коронавірусу світовий рівень кіберзлочинності зріс на 600%. Люди масово переходили на віддалену роботу, стаючи жертвами кіберзлочинців. Хакери отримували доступ одночасно і до особистого компʼютера, і до компанії працівника.

Атаки хакерів стають все більш витонченими та частими. У звіті Fortinet 2021 Global Threat Landscape Report йдеться про 10-кратне зростання кількості програм-вимагачів за останній рік.

Упродовж 2021 року хакери активно використовували вразливості рішень компанії Microsoft: Office, Windows 7, Windows 10, Edge, Internet Explorer, Windows Server 2008. А найвразливішими системами у 2021-му стали Google Chrome, Microsoft office, Microsoft exchange server, Microsoft server message block, Windows 10 та Windows Server 2008.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні