Категорія
Новини
Дата

Заарештовано підприємства ексдепутата Держдуми РФ на 1 млрд грн. Ймовірно, йдеться про власника Обухівської «картонажки»

Суд в Україні наклав арешт на корпоративні права та 25 об’єктів нерухомості підприємств, які є одними з найбільших виробників паперу та картону на території України. Бенефіціарним власником цих підприємств є громадянин РФ – ексдепутат Держдуми РФ, повідомили в Офісі генпрокурора. Ймовірно, йдеться про власника Київського картонно-паперового комбінату (м. Обухів) Володимира Крупчака. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Загальна сума арештованого майна девʼяти підприємств становить понад 1 млрд грн. 
  • За даними слідства, службові особи цих товариств, здійснюючи свою діяльність у 2019–2021 роках на території України, ухилилися від сплати податків на загальну понад 132 млн грн та легалізували майно в особливо великих розмірах.
  • Встановлено, що працівники товариства купували автомобілі, нежитлові приміщення, обладнання тощо, яке перебувало у власності іншої компанії та було під заставою в банку, за заниженими цінами.
  • В Бюро економічної безпеки заявили, що один із комбінатів протягом тривалого часу під виглядом поворотної фінансової допомоги перераховував на користь згаданого товариства кошти в загальній сумі понад 129 млн грн.
  • Слідство не розкриває прізвища та назв компаній. Ймовірно, йдеться про власника Київського картонно-паперового комбінату Володимира Крупчака.

Контекст

Володимир Крупчак офіційно з’явився в Україні в 2000 році. Тоді він став заступником голови наглядової ради і радником гендиректора Київського картонно-паперового комбінату (м. Обухів).

У тому ж році Крупчак ініціював створення в Архангельській області РФ політичної регіональної організації «Єдність», яка пізніше трансформувалася в «Єдину Росію».

З 2004-го по 2007 рік був депутатом Держдуми від партії «Єдина Росія» і очолював підкомітет з лісових ресурсів Комітету з природних ресурсів і природокористування.

У 2011 році стає радником з інвестиційної політики австрійсько-німецького Pulp Mill Holding, який є формальним власником Київського КПК. У 2018 році Крупчак став кінцевим бенефіціаром українського підприємства саме через Pulp Mill Holding.

Після корпоративного конфлікту з російським олігархом Олегом Дерипаскою через Архангельський целюлозно-паперовий комбінат, який є головним активом бізнесмена, Крупчак повністю перебрався в Україну. У 2007 році отримав українське громадянство. 

Forbes Україна на початку 2020 року помістив Крупчака на 11-те місце в рейтингу найбагатших бізнесменів України, оцінивши його статки в $660 млн. При цьому зазначалося, що зайняти цю позицію йому допомогли російські активи. Після публікації рейтингу адвокати Володимира Крупчака повідомили виданню, що він в 2019 році отримав паспорт Кіпру і відмовився від громадянства України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні