Категорія
Новини
Дата

В Україні запрацював «Єдиний портал вакансій». Він має полегшити пошук роботи – Мінекономіки

Новий сервіс «Єдиний портал вакансій» дає змогу знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі чи напрямку та очікуваного рівня зарплати. Нові вакансії з’являються на порталі в режимі реального часу, повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Створення порталу було ініційоване міністерством та Державною службою зайнятості навесні 2022 року. 
  • Наприкінці травня було підписано договір про співпрацю та інформаційну взаємодію між відомствами та 6 найбільшими сайтами з працевлаштування work.ua, robota.ua, grc.ua, novarobota.ua, pidbir.com, ua.jooble.org, у результаті було створено «Єдиний портал вакансій».
  • У Мінекономіки додають, що працевлаштування нині надзвичайно актуальна проблема для багатьох українців, зокрема, і внутрішньо переміщених осіб.
  • Водночас бізнес, який через війну змінив локацію, а також підприємства, що відкриваються чи розширюються, потребують робочої сили. 
  • «Новий інструмент допоможе і роботодавцям, і працівникам та сприятиме відновленню та подальшому розвитку економіки. План Відновлення України передбачає створення більше 1,7 млн робочих місць протягом наступних років. Отже, «Єдиний портал вакансій» буде дуже корисним і в майбутньому», – зазначила перша віцепремʼєр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

Контекст

Від початку війни Держстат не оприлюднює даних про зайнятість. Згідно з останніми даними за підсумками 2021 року, рівень безробіття в Україні становив 10,3%. 

Через війну рівень безробіття в Україні підскочив до рекордних 35%, ідеться в інфляційному звіті НБУ. Через глибокий спад економічної активності та міграції внаслідок ризиків безпеки у прифронтових регіонах значна частина населення втратила роботу, зазначають аналітики.

Через війну без роботи залишилось 1,2 млн українців, свідчить опитування Advanter Group і Ліги ділових клубів України серед 276 власників та CEO підприємств,  

21 червня уряд затвердив документ, згідно з яким офіційно зареєстровані безробітні, які впродовж 30 днів не працевлаштувалися, будуть залучатися до суспільно корисних робіт. Йдеться про розбір завалів, будівництво захисних споруд, благоустрій, ремонтні чи сільськогосподарські роботи. Держава сплачуватиме кожному залученому до суспільно корисних робіт мінімальну зарплату (6500 грн).

На кінець червня через службу зайнятості було працевлаштовано майже 70 000 осіб. Загалом від початку року їх кількість становила понад 120 000.

В Україні 60% внутрішньо переміщених осіб, які були працевлаштовані до свого переміщення, втратили роботу. Про це повідомляє Міжнародна організація міграції (МОМ). За даними організації, внутрішньо переміщеними нині є понад 6,6 млн осіб. «Ситуація з працевлаштуванням внутрішньо переміщених осіб залишається доволі критичною і є однією з причин, що підштовхують людей до повернення», – йдеться в дослідженні. 

В Україні 44% працездатних внутрішніх переселенців не мають доходу. Лише одна третина опитаних вказали заробітну плату як основне джерело доходу після переміщення, а 24% покладаються на державну підтримку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні