Категорія
Новини
Дата

В Україні запустили чергову хвилю грантів для малого бізнесу: можна отримати до €4000 на відновлення роботи

У вівторок, 8 серпня, відбувся запуск ще однієї хвилі грантів на €3 млн від EU4Business для мікробізнесу за фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини, повідомляє Кабмін. Підприємці можуть отримати €4000 на відновлення своєї господарської діяльності.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Головна мета цих грантів – підтримати відновлення підприємницької діяльності на територіях, що найбільше постраждали від бойових дій та були окуповані, а також посилити стійкість мікробізнесу в інших регіонах України під час війни.
  • У межах програми можна отримати до €4000 (у гривні) на придбання обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, виплату заробітної плати, орендну плату та інші нагальні господарські витрати.

Відбір учасників програми відбуватиметься за результатами конкурсів для таких категорій підприємств:

  1. Близько 250 грантів – для найбільш постраждалих від війни областей (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська (окрім міста Київ), Луганська, Миколаївська, Сумська, Чернігівська, Харківська, Херсонська).
  2. Близько 250 грантів – для деокупованих територій (Донецької, Київської (окрім міста Київ), Чернігівської, Сумської, Харківської та Херсонської областей).
  3. Близько 250 грантів – для підприємців з усіх інших регіонів України, окрім тимчасово окупованих.

Для участі в конкурсі потрібно заповнити заявку на порталі «Дія». Переможці визначатимуться на підставі: рівня збитків від війни, потенціалу для відбудови та якості заходів з відновлення діяльності підприємства.

  • До програми можуть долучитися мікропідприємства, які: мають до дев’яти працівників і річний дохід до €2 млн; здійснюють свою діяльність, починаючи з 1 лютого 2021 року або раніше; мають позитивну кредитну історію; не мають заборгованості перед бюджетом України; не отримували міжнародну технічну допомогу, починаючи з 1 лютого 2022 року.

Контекст

Українці в червні відкрили рекордну кількість ФОП за останні три роки – понад 31 000. Найпопулярнішою сферою під час великої війни стала роздрібна торгівля.

Більшість новоспечених бізнесменів займаються роздрібною торгівлею, але, як і раніше, вистачає тих, хто вирішив працювати у сфері ІТ.

Найбільш затребувані сфери, у яких відкриваються нові справи, не змінюються. Як і торік, у першій половині 2023 року перше місце посіла роздрібна торгівля – нею офіційно почали займатися понад 38 000 українців. 

Також постраждалий від військової агресії мікробізнес і підприємці з-поміж внутрішньо переміщених осіб можуть отримати грантову допомогу від міжнародної гуманітарної організації Help – Hilfe zur Selbsthilfe. У межах проєкту планується виділити 325 грантів вартістю до €2700.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні