Категорія
Новини
Дата

В Україні застосовувалися відключення світла у 4 областях, планується імпорт електроенергії (оновлено)

Минулої доби через значні пошкодження та неможливість передати необхідні обсяги електроенергії застосовувалися погодинні та аварійні відключення електроенергії на Одещині, Харківщині, Дніпропетровщині та у пікові години у Хмельницькій області, повідомляє Міністерство енергетики.

Ключові факти

  • За даними Міненерго, наразі дефіциту електроенергії немає. Аварійна допомога не залучатиметься. 
  • На поточну добу планується комерційний імпорт електроенергії – 12 702 МВт·год. Експорту не передбачається.
  • Також за командою НЕК «Укренерго» застосовувались зменшення навантаження на об’єкти ВДЕ з 16:07 до 17:14 обсягом 398 МВт.
  • Оновлено. «Укренерго» повідомило, що імпорт заплановано зранку й далі протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 12 802 МВТ·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 537 МВт.
  • На Харківщині та Одещині через мережеві обмеження діють графіки відключень.
  • У всіх постраждалих містах повністю заживлена критична інфраструктура, частково відновлено роботу електротранспорту.
  • Також відновлена можливість подачі електроенергії мережами обленерго для всіх споживачів, що були знеструмлені внаслідок ракетних та дронових атак.
  • Але на підстанціях «Укренерго», які передають електроенергію від електростанцій до мереж обленерго, пошкоджено важке високотехнологічне обладнання, заміна якого потребує часу. Тому високовольтні мережі не можуть передавати великі обсяги електроенергії, необхідні для покриття всіх потреб споживачів.

Контекст

Пізно ввечері 24 березня росіяни атакували Одесу кількома групами ударних безпілотників з акваторії Чорного моря. Внаслідок пошкоджень енергетичної інфраструктури частину Одеси було знеструмлено. 

У ніч на 25 березня Росія продовжила прицільно бити по енергетичній інфраструктурі. Унаслідок пошкодження одного із високовольтних енергообʼєктів НЕК «Укренерго» без світла залишилися жителі Пересипського району Одеси.

26 березня Україна імпортувала рекордний з початку року обсяг електроенергії. За даними НЕК, протягом доби імпорт відбувався з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 18 649 МВТ·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1537 МВт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні