Категорія
Гроші
Дата

Онлайн-оборудки на понад $3 млрд. Як захистити себе та своїх рідних від інтернет-шахраїв зі сльозливими історіями

6 хв читання

Шахрайство шахрайські схеми /Getty Images

Шахраї все частіше полюють на літніх людей Фото Getty Images

Напевно, тільки ледачий пройдисвіт сьогодні не намагається ошукати літніх людей, а швидкі перекази і криптовалюти ускладнюють повернення вкрадених грошей. Ось кілька порад, як себе захистити

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

«Чи не могли б ви допомогти мені у міжнародній справі з успадкування», – запитала мене в телефонній розмові жінка старшого віку, яка знайшла мене в інтернеті (окрім того, що я старша податкова журналістка Forbes, я також адвокатка з питань податків і нерухомості).

Жінка розповіла мені, що хоче допомогти другу розібратися із майном за кордоном. Деталі цієї історії змусили дзвеніти всі тривожні дзвіночки. Керол (так ми її будемо називати, бо вона попросила про анонімність) пояснила, що батько її друга помер 20 років тому під час роботи в Англії, а його єдиний спадкоємець, цей самий друг, все ще не отримав доступ до батькових грошей. Він живе у США, а англійські закони, як пояснив друг, вимагають знайти стороннього посередника для передачі спадку. Він попросив Керол допомогти йому, оплативши юридичні послуги шляхом переказу грошей на типу рахунок «ескроу». Їй було шкода чоловіка. До того ж він пообіцяв повернути гроші після отримання спадку.

Коли Керол попросила дати їй ім’я розпорядника батькового майна, друг дав їй візитівку юриста з офісом у Лондоні. Вона не була схожа на традиційні ділові візитки, а гугл-пошук швидко показав, що за вказаною адресою був житловий будинок, а не офісна будівля. Я пояснила Керол, що спадкові справи в США тривають лише до двох років, а якщо гроші гарантовано відходять клієнту, то юристи, як правило, погоджуються на відтермінування оплати своїх послуг.

Я сказала Керол, що вся ця справа тхне шахрайством. З її тону і того факту, що вона звернулася до мене, було схоже, що вона теж підозрювала щось нечисте. І все ж надто захопилася дружбою із цим чоловіком, щоб одразу прийняти цей висновок. Три місяці тому вона познайомилася із цим молодиком у чат-групі, і весь цей час вони переписувалися. Одного разу вони навіть зустрілися особисто.

Наступного дня Керол надіслала мені документ 20-річної давності, який англійський суд видає, коли людина помирає без заповіту – він мав довести, що її друг не бреше. Але в цьому документі були хиби, які викликали підозри. Серед них – надання права на квартиру у Нью-Джерсі у будинку, якого на момент виходу документа ще не існувало, та ще й неповнолітньому сину.

Попри нібито правдоподібні печатки та підписи, документ, схоже, був підроблений. Я порадила Керол звернутися у поліцію, але вона вагалася. «Закладаюся, він сказав, що я не знаю, про що говорю, бо я американська адвокатка, а закони англійські», – промовила я до Керол. Саме так і було.

Я запропонувала зв’язатися з англійським юристом. Стін Розенфалк, партнер у лондонській EBL Miller Rosenfalck, підтвердив, що документ – фальшивка. (Ми обоє допомагали Керол безплатно). Після цього Керол вже не сумнівалася, що її намагаються ошукати.

Керол мало не стала жертвою шахрайської схеми «голубина знахідка» (pigeon drop). За цією оборудкою, що існує не одну сотню років, жертву переконують заплатити невелику суму, щоб у майбутньому отримати більше грошей.

Шахраї шахрайство /Getty Images

Getty Images

Раніше облудник міг сказати, що знайшов щось цінне (каблучку чи сережку) на вулиці, і попросити перехожого допомогти цю річ продати. Цілі, вона ж «голуб», пропонували обмін: вона дає завдаток за «дорогоцінність» «добродію» в рахунок майбутнього продажу, а їй дістається ця каблучка, сережка абощо.

У 1990-х популярною схемою схожого формату були листи від «нігерійського принца», якому треба було допомогти отримати спадок. ФБР називає це «завдатковим шахрайством». У цьому ж десятилітті шахраї за допомогою листування налагоджують особистий контакт із «голубами» заради «знахідок», але нині часто йдеться про крипто й інвестиції, а не знайдені на вулиці прикраси.

Літні люди під прицілом шахраїв

Онлайн-шахрайство, спрямоване на людей за 60, нині на підйомі: у 2023-му шахраї у такий спосіб видурили у своїх жертв понад $3,4 млрд, тоді як у 2021-му це було $1,7 млрд, у 2019-му – $835 млн, згідно із даними Центру повідомлення про злочини в інтернеті при ФБР (IC3). В середньому 101 068 літніх жертв у 2023-му, які повідомили про шахрайство, втратили по $33 915, а у 5920 осіб забрали понад $100 000 у кожного.

Ці цифри навіть не відображають реальні масштаби проблеми, адже про багато випадків просто не повідомляють. Крім того, лише близько в половині заяв до IC3 у 2023-му вказано вік жертви. Але серед тих, хто вік зазначав, літні люди потерпають від найбільших фінансових втрат із кількох причин:

  • Вони мають більше заощаджень.
  • Вони більш вразливі за інші категорії населення через соціальну ізоляцію, когнітивні зміни, схильність допомагати.
  • Мало літніх людей є обізнаними користувачами всесвітньої мережі.

Через останню причину старші люди частіше ведуться на схеми із технічною підтримкою. Шахраї запускають сповіщення, що раптово вигулькує на ПК чи телефоні й говорить про наявність небезпеки на пристрої. В таких повідомленнях часто є номер телефону, зателефонувавши на який жертві за гроші запропонують «розв’язати» проблему або, що небезпечніше, попросять про віддалений доступ до пристрою для «допомоги».

Але найбільше у 2023-му літні люди постраждали від інвестиційних оборудок, які часто включають криптовалюту чи нерухомість. Шахрай знаходить жертву на сайтах для знайомств, у соцмережах або через «помилкове» смс і зав’язує із нею стосунки. Врешті доходить до пропозиції взяти участь у «реальній» і «безпрограшній» інвестиційній справі. У жертви просять про щоразу більші внески, адже облудник надає «докази» прибутковості першої інвестиції. Така гра в довгу називається «свіжування свині» (pig butchering).

Не допомагає і те, що значно виросла швидкість переказів коштів із рахунку на рахунок, за межі США і в крипто. В IC3 є спеціальний підрозділ, який може заморозити гроші під питанням, якщо вони знаходяться в американському банку. Але у 2023-му йому вдалося повернути всього $32 млн. Коли гроші залишають рахунок жертви, їх часто розподіляються між кількома рахунками і виводять за кордон протягом 24 годин, тому простежити їхній шлях далі дуже складно.

Zelle, застосунок для швидких переказів (розробка фінтеху Early Warning Services, яким разом володіють JPMorgan Chase, Bank of America, Capital One, PNC Bank, Truist, U.S. Bank і Wells Fargo), привернув увагу Сенату за те, що надто мало вживає заходів безпеки для захисту від шахрайства і відшкодування грошей ошуканим.

Ще одне ускладнення: IC3 повідомляє, що онлайн-шахраї використовують криптовалюту і криптогаманці для переведення грошей, які вони видурюють у літніх жертв – у 2023-му криптоінструменти були залучені у майже половині випадків, а ще у 2021-му – у менш ніж 15%.

Поради для захисту від шахраїв

Знати ознаки шахрайських схем дуже важливо, щоб не потрапити на гачок пройдисвітів. Будьте обачні, якщо:

  1. Обіцяні заробітки здаються аж надто хорошими. Стара як світ порада, яку пропонує Радж Дасгупта із BioCatch, що допомагає боротися із шахрайством.
  2. Вас просять тримати все в таємниці. Старші люди часто попадаються на гачок, коли їх переконують, що вони допомагають у добрій справі, і просять не розповідати про це членам родини, фінансовим радникам чи правоохоронцям. Наприклад, шахраї нерідко говорять, що вони вже достатньо настраждалися від інших, тому просять допомогти із розслідуванням тихцем.
  3. Вам кажуть надіслати гроші, біткоїни чи купити подарункові картки, щоб оплатити податки, штрафи чи послуги юриста. Шахраї можуть просити вас переказати кошти незвичними способами, щоб вони могли швидко відмити гроші.
  4. Вам телефонують або надсилають повідомлення з нібито офіційного номера. Шахрайські схеми часто починаються, коли з вами контактує хтось, хто називається співробітником податкової, банку чи ще якоїсь державної установи. Якщо впевнені, що людина говорить правду, скажіть, що перетелефонуєте, і потім наберіть прямий офіційний номер відповідної установи (Не намагайтеся телефонувати за визначеним на мобільному номером чи тим, який дає той, хто вам дзвонить, адже вони можуть бути підставними).
  5. Вас переконують діяти швидко. Шахраї часто намагаються викликати в жертвах відчуття нагальності, щоб ті не встигли обміркувати те, що від них вимагають, а керувалися емоціями.
  6. Вас просять допомогти тому, кого ви не зустрічали особисто. Шахраї в інтернеті дуже добре вміють викликати в жертві відчуття, ніби вона їх знає, хоч це далеко не так.
  7. З вами спілкуються або надсилають документи з купою різноманітних помилок, тобто безграмотно. Але майте на увазі – штучний інтелект сьогодні допомагає пройдисвітам (навіть іноземним) підчистити мовні помилки і підробити документи, мімікрувавши під жаргон офіційних установ.

Якщо знаєте, що натрапили на шахрайську схему, негайно припиніть спілкування. Якщо ви вже встигли передати особисту інформацію, покваптеся змінити паролі, розгляньте можливість закрити рахунки і почніть моніторити всі рахунки під загрозою на підозрілу діяльність.

Куди звертатися в Україні

В Україні за розслідування злочинів в інтернеті відповідає підрозділ кіберполіції, який належить до Національної поліції України. Якщо ви запідозрили, що вас намагаються ошукати, чи вас вже ошукали, скористайтеся такими каналами зв’язку, які доступні на офіційному сайті:

  • електронну заяву можна залишити за допомогою спеціальної форми;
  • або звернутися за телефоном гарячої лінії: 0 800 50 51 70.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд