Категорія
Новини
Дата

В уряді Німеччини відкидають можливість запуску «Північного потоку – 2»

1 хв читання

Уряд Німеччини не збирається запускати в експлуатацію «Північний потік – 2». Про це заявив представник німецького уряду Вольфганг Бюхнер на брифінгу в п’ятницю, пише Укрінформ. Раніше представник правлячої коаліції закликав запустити газогін.

Ключові факти

  • «Ми зупинили процес сертифікації газопроводу з поважних причин, і поновлення проєкту не є наразі предметом обговорення», – заявив Бюхнер.
  • Він також нагадав про інші шляхи постачання газу. Зокрема, за допомогою «Північного потоку – 1» і трубопроводу, який проходить територією України, Росія могла б виконати всі контракти з європейськими клієнтами та забезпечити всі потреби Європи, зазначив Бюхнер. 
  • Представник німецького уряду нагадав і про газогін «Ямал» через Білорусь і Польщу, який «Росія сама санкціонувала».

Контекст

Віцепрезидент німецького Бундестагу, один із керівників Вільної демократичної партії Вольфганг Кубікі заявив, що вважає за потрібне ввести в експлуатацію газогін Nord Stream 2, щоб заповнити газосховища ФРН перед зимовим періодом. 

За словами високопосадовця, це «допоможе людям не мерзнути взимку», і німецька промисловість не зазнає серйозної шкоди. Кубікі зазначив, що ці завдання першочергові для федерального уряду. «Щойно резервуари для зберігання газу будуть заповнені, ми зможемо знову закрити «Північний потік – 2», – сказав віцеспікер Бундестагу.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що заклики німецьких політиків про запуск газопроводу «Північний потік – 2» нагадують йому ситуацію з наркозалежністю.

РФ завершила будівництво газопроводу «Північний потік – 2» минулого року. Але Німеччина зупинила процедуру сертифікації проєкту після того, як Москва визнала незалежність псевдореспублік «ЛДНР». 

У травні «Газпром» оголосив, що використовує потужності «Північного потоку – 2» для газифікації північного заходу РФ.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Німеччині в разі повного припинення постачань із РФ буде важко мати достатню кількість природного газу, щоб пережити майбутню зиму, навіть якщо запаси будуть поповнені відповідно до урядових цілей. Газу у сховищах Німеччини вистачить менше ніж на три місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні