Категорія
Новини
Дата

В уряді Німеччини відкидають можливість запуску «Північного потоку – 2»

Уряд Німеччини не збирається запускати в експлуатацію «Північний потік – 2». Про це заявив представник німецького уряду Вольфганг Бюхнер на брифінгу в п’ятницю, пише Укрінформ. Раніше представник правлячої коаліції закликав запустити газогін.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми зупинили процес сертифікації газопроводу з поважних причин, і поновлення проєкту не є наразі предметом обговорення», – заявив Бюхнер.
  • Він також нагадав про інші шляхи постачання газу. Зокрема, за допомогою «Північного потоку – 1» і трубопроводу, який проходить територією України, Росія могла б виконати всі контракти з європейськими клієнтами та забезпечити всі потреби Європи, зазначив Бюхнер. 
  • Представник німецького уряду нагадав і про газогін «Ямал» через Білорусь і Польщу, який «Росія сама санкціонувала».

Контекст

Віцепрезидент німецького Бундестагу, один із керівників Вільної демократичної партії Вольфганг Кубікі заявив, що вважає за потрібне ввести в експлуатацію газогін Nord Stream 2, щоб заповнити газосховища ФРН перед зимовим періодом. 

За словами високопосадовця, це «допоможе людям не мерзнути взимку», і німецька промисловість не зазнає серйозної шкоди. Кубікі зазначив, що ці завдання першочергові для федерального уряду. «Щойно резервуари для зберігання газу будуть заповнені, ми зможемо знову закрити «Північний потік – 2», – сказав віцеспікер Бундестагу.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що заклики німецьких політиків про запуск газопроводу «Північний потік – 2» нагадують йому ситуацію з наркозалежністю.

РФ завершила будівництво газопроводу «Північний потік – 2» минулого року. Але Німеччина зупинила процедуру сертифікації проєкту після того, як Москва визнала незалежність псевдореспублік «ЛДНР». 

У травні «Газпром» оголосив, що використовує потужності «Північного потоку – 2» для газифікації північного заходу РФ.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Німеччині в разі повного припинення постачань із РФ буде важко мати достатню кількість природного газу, щоб пережити майбутню зиму, навіть якщо запаси будуть поповнені відповідно до урядових цілей. Газу у сховищах Німеччини вистачить менше ніж на три місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні