Категорія
Новини
Дата

ВАКС дозволив конфіскацію активів Дерипаски, але відмовив у стягненні кар’єрів Мазепи і партнерів

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 16 червня остаточно дозволила конфіскацію українських активів російського бізнесмена Олега Дерипаски, проте відмовила Мінʼюсту в конфіскації Хустського і Жежелівського кар’єрів, які належать українським бізнесменам. Про це йдеться в повідомленні пресслужби суду. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Апеляційна палата розглянула апеляційні скарги низки компаній на рішення ВАКС від 16 лютого 2023 року про часткове задоволення позову Мінʼюсту до російського бізнесмена та компанії «Русал» щодо конфіскації їхніх активів.
  • За результатами розгляду колегія суддів залишила в силі рішення ВАКС про застосування санкції та конфіскацію 100% корпоративних прав ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон Україна», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», ТОВ «Запоріжалюмінторг», ТОВ «Сервісний центр «Металург». 
  • «Водночас за відсутністю достатніх доказів щодо можливості підсанкційною особою розпоряджатися корпоративними правами ПрАТ «Хустський кар’єр» та ПрАТ «Жежелівський кар’єр» – у цій частині було відмовлено у позовних вимогах Міністерству юстиції України», – йдеться в повідомленні суду.
  • Постанова набрала законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Контекст

У 2021-му Хустський і Жежелівський карʼєри придбали українці Ігор Мазепа, Ігор Завіновський, Віталій Антонов, Василь Даниляк та їхній партнер із Німеччини Флоріан Гут.

Жежелівський і Хустський карʼєри, конфіскацію яких оскаржили Мазепа, Антонов і партнери, ще в лютому потрапили до великого пулу активів Дерипаски, які держава отримала у власність за рішенням ВАКС. Йдеться про 350 обʼєктів загальною вартістю понад 10 млрд грн. Найбільші – Миколаївський глиноземний завод та Глухівський карʼєр кварцитів.

Українські бізнесмени придбали підприємства у жовтні 2021-го за $2 млн у австрійської компанії Strabag SE. «Процес укладення угоди та перевірки активів тривав більше року, були залучені провідні аудиторські та юридичні компанії, – каже Мазепа. – В обох карʼєрах одразу після продажу почав діяти новий менеджмент, їх переорієнтували на господарський цикл нових інвесторів, інтегрували всі ці процеси під «Кривий Ріг Цемент».

Більше про це читайте в матеріалі: Критерій «русского духа». Чому держава намагається конфіскувати дотичні до росіян активи, які належать українським бізнесменам

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні